Koronavirus narušuje zásobování. Nejsou roušky a... Lupiči si došli pro toaleťák | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Koronavirus narušuje zásobování. Nejsou roušky a... Lupiči si došli pro toaleťák

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Shutterstock.com)

Že budou docházet roušky a další zdravotnický materiál, není při epidemii takového rozsahu velké překvapení. Koronavirus Covid-19 ovšem udělal nedostatkové zboží třeba i z toaletního papíru, v Hongkongu se dokonce stal předmětem ozbrojené loupeže.

I za běžných okolností se jistě role ztrácejí z toalet ve firmách či restauracích po celém světě. Jenže v Hongkongu se lidé obávají podobně přísných karanténních opatření jako v pevninské Číně a v panice nakupují zásoby: rýži, těstoviny a... Bingo – toaletní papír! V některých supermarketech tak byl problém ho na regálech vůbec najít. Tři chlapíci na to tedy šli jinak. Vzali nože a pro papír si došli, když ho teprve zásobovač vykládal u skladu supermarketu. Podle listu Apple Daily si odnesli asi 600 rolí v přepočtu za pět tisíc Kč. Dva už policie zadržela včetně části kořisti.

Docházejí roušky Jak už jsme zmínili, podobně špatná je situace s rouškami. Těch jednorázových nyní Čína denně spotřebuje 50 – 60 milionů, sama je jich ale schopna při omezeném provozu v řadě podniků vyrobit jen 15,2 milionu. Zbytek světa pak dohromady nepřidá víc než dalších 20 milionů kusů...

Uzavřená provincie

Po Wu-chanu a okolních velkoměstech vláda nařídila plošnou karanténu v celé tamní provincii Chu-pej, kde zaznamenali drtivou většinu případů (58 tisíc ze 70 tisíc v celé Číně a 1696 ze 1772 úmrtí). Na 24 milionů obyvatel všech 200 tisíc obcí teď má zůstat doma, nakupovat jednou za tři dny, zakazují se veřejné akce, pohřbívat se má bez velkých obřadů.

Vysvobození z lodi

O víkendu začala výletní loď Diamond Princess propouštět první zdravé cestující. Od 4. února, kdy testy prokázaly Covid-19 u deseti lidí na palubě, byla v izolaci v jokohamském přístavu s 3700 cestujícími i námořníky. Mezitím počet nakažených vzrostl na 454! V pátek směli domů senioři, chronicky nemocní či lidé z kajut bez oken. V neděli americká vláda poslala letadlo pro tři stovky svých občanů, včetně 14 infikovaných. Zdravé cestující i tak čekají další dva týdny v karanténě.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.