Holešov získal vzácnost z roku 1663: Rabínův pokyn ze záhrobí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Holešov získal vzácnost z roku 1663: Rabínův pokyn ze záhrobí

Vratislav Brázdil ukazuje nejnovější  přírůstek a zároveň vůbec nejstarší knihu  v holešovské synagoze z roku 1663.
Vratislav Brázdil ukazuje nejnovější přírůstek a zároveň vůbec nejstarší knihu v holešovské synagoze z roku 1663. (Foto Městské kulturní středisko Holešov)

Propadlík se pomodlí na jeho hrobě a odmaturuje s vyznamenáním. Pár má problém s početím? Ze záhrobí to prý stejně »zázračně« vyřeší rabín Šach (1621 – 1663). Holešovská synagoga teď získala vzácnou, příběhem opředenou knihu tohoto židovského učence.

Rabín Šach, vlastním jménem Šabtaj Kohen, se narodil v litevském Vilnu (dnes Vilnius). V Holešově na Kroměřížsku působil posledních pět let svého života. Do zdejší synagogy a k jeho hrobu stále jezdí ortodoxní Židé z Izraele, USA a dalších zemí. Věří, že Šach je tam mysticky stále přítomen a dokáže dělat zmíněné zázraky. Reálně se ale Šach řadí mezi 20 nejvýznamnějších židovských učenců. Jeho práce věnované především právu jsou pro židovský svět zásadní.

Za tisíc dolarů

„Již před dvěma lety se nám podařilo přivézt velkou vzácnost. Výtisk Šachovy knihy z roku 1677. Jde o mimořádné vydání. Získali jsme ho v aukci z New Yorku. Odtud nyní máme ještě cennější knihu, která je o čtrnáct let starší,“ pochlubil se vzácným úlovkem správce synagogy Vratislav Brázdil (43). „Zdařilo se to díky dobrým vztahům s tamním obchodníkem. Vzácný svazek stál tisíc dolarů. Cena knihy v aukci by byla mnohem vyšší, protože výtisky se na trhu už téměř nevyskytují,“ doplnil. Jde o Šachovy komentáře k židovskému právu Šulchan aruchu z roku 1663. Kniha, psaná hebrejštinou, váží asi tři kilogramy, má 400 stran a byla vytištěna v Amsterodamu.

Připomínka ze záhrobí

Kniha je podle Brázdila mimořádná i příběhem, jenž je popsán v jiných židovských knihách a jenž předcházel vydání. „Rabín před smrtí požádal svého zetě, aby komentáře vydal. Když se ale tak nestalo, zjevil se mu ve snu a slib mu připomněl. Teprve poté komentář vyšel knižně,“ poodkryl roušku tajemna Brázdil. Zeť vydání odkládal kvůli finančním potížím, ovšem jasnému vzkazu ze záhrobí nemohl čelit. Není divu, že židovští věřící k hrobu rabína hojně cestují a modlí se za zázrak...

Víte že...

...v úterý 25. února si podle lunárního hebrejského kalendáře Židé připomenou 357. výročí rabínovy smrti? Očekává se, že řada z nich dorazí k jeho hrobu v Holešově.

Na 30 děl

Sbírka Šachových děl ve studovně synagogy čítá okolo 30 vzácných svazků, nejvzácnější a nejzajímavější z nich jsou v synagoze vystaveny. Slouží židovským poutníkům ke studiu a k rozjímání.

Titulní strana je poškozená, ale jinak je kniha v dobrém stavu

Již v lednu 2018 se podařilo Holešovským koupit vzácnost – Šachovu knihu z roku 1677

Rabínův hrob



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.