Vzpomínáte na hledače pokladů Josefa Mužíka? Teď pátrá po hrobech pilotů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Vzpomínáte na hledače pokladů Josefa Mužíka? Teď pátrá po hrobech pilotů!

Mužíkovo pátrání v okolí Merboltic a Verneřic.
Mužíkovo pátrání v okolí Merboltic a Verneřic. (pro Aha! –Josef Mužík)

VERNEŘICE – Známý hledač štěchovického pokladu Josef Mužík přesunul své aktivity na sever Čech. Už dva roky hledá bedny, které měla německá armáda na konci války ukrýt v okolí Melbortic a Verneřic na Českolipsku.

„Při pátraní po tajemných bednách jsem narazil na svědectví, podle kterých by měli být mezi obcemi Loučky a Verneřice pohřbeni čtyři američtí letci. V dubnu 1945 byli sestřeleni po náletu na Ústí nad Labem,“ řekl Josef Mužík.

Podle Mužíkových informací Američané seskočili z hořícího bombardéru nedaleko Verneřic a rozzuření němečtí sedláci je měli zavraždit. „Ti chudáci byli obětí lynče,“ říká Mužík.

Pamětník, podle jehož vzpomínek Josef Mužík pátrá, prý označil místo, které v minulosti velmi nápadně připomínalo čtyři hroby. „To místo jsme lokalizovali a v tomto týdnu bych měl provést bližší průzkum,“ dodává Mužík.

K oznámenému hledání nálezu ostatků amerických pilotů na Verneřicku jsou však historici skeptičtí. „Není mi nic známo, že by tam nějací američtí piloti mohli být. Tyto případy jsou vesměs známé a už po skončení druhé světové války prováděli průzkum sami Američané,“ uvádí ředitel archivu města Ústí nad Labem Vladimír Kaiser. Podle Kaisera byli američtí vyšetřovatelé v roce 1945 velice důslední. „Pokud zjistili lynčování pilotů, byli nemilosrdní. Vypátrali viníky a okamžitě je popravili,“ doplnil Vladimír Kaiser.

27.9.2007

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.