Ze Sněmovny si udělali cestovku: Exotika za 30 milionů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Ze Sněmovny si udělali cestovku: Exotika za 30 milionů!

 (Foto Aha! – D. Černovský, K. Kopáč, M. Protivanský, Reprofoto Český rozhlas, Profimedia.cz, infografika Aha!)

Krásy světa budou z peněz daňových poplatníků poslanci objevovat i letos. V rámci jednotlivých sněmovních výborů se podívají také za exotikou, a to pod záminkou práce. V nabídce CK Poslanecká sněmovna jsou Brazílie, Jihoafrická republika, Maroko, nebo dokonce Japonsko. A účet? Bezmála 30 milionů korun!

Ne nadarmo se o Sněmovně hovoří jako o nejlevnější cestovce. Z přehledu cest pro letošní rok, který má Aha! k dispozici, vyplývá, že se někteří zákonodárci chystají i letos na dobrodužství. Zatímco návštěvu Severní Makedonie a Srbska si výbor pro bezpečnost naplánoval mikrobusem s přenocováním v Bělehradě, komfortněji se budou cítit členové hospodářského výboru, kteří do Brazílie a Jihoafrické republiky poletí rovnou vládním letounem. A dolní komora za tyto dvě exotické cesty zaplatí 600 tisíc korun. Jenže v ceně není zahrnuto vše. Náklady na speciál stojí totiž z rozpočtu ministerstva obrany ještě až miliony!

KRITIKA JE PŘIROZENÁ
„Některé cesty budí protichůdné reakce – zatímco někomu se nelíbí, jiní je zas považují za důležité. Je to celkem přirozené,“ řekl deníku Aha! šéf Sněmovny Radek Vondráček (46, ANO). To exministr financí Miroslav Kalousek (59, TOP 09), který je nyní ve sněmovním rozpočtovém výboru, suše tvrdí, že 80 % těchto výletů je opravdu jen turistika. Navzdory každoroční kritice jeho, dalších politiků a mimo jiné také deníku Aha! ale státní kasa přispívá už od roku 2016 na tuto »cestovku« stejnou částkou. „Vyčleněno ve státním rozpočtu je 29 536 000 Kč, z čehož je konkrétně 12,5 milionu korun určeno na cesty výborových delegací,“ upřesnil pro Aha! ředitel tiskového odboru Sněmovny Roman Žamboch. Zbytek je pro takzvané stálé delegace, které se musí účastnit akcí v mezinárodních institucích (viz tabulka vespod) a akce k V4 a EU apod. (další 3,5 milionu korun). Z rozpočtu také vyplývá, že předseda Sněmovny má vyhrazenou rezervu na cestování až 5 milionů korun pro nečekané případy.

KVŮLI PETICI K MOŘI?
Zacestují si i členové výborů, u kterých by to nikdo nečekal. Například petiční výbor, v jehož čele stojí poslankyně Helena Válková (69, ANO), si letos vyjede do Chorvatska a Švýcarska v celkových nákladech za 500 tisíc korun. Sněmovní útvar, který má za úkol projednávat petice občanů, by měl jednat o dodržování lidských práv. A zajímavá jsou i odůvodnění pro cesty do exotiky. Třeba do Brazílie jedou poslanci za 300 tisíc korun (plus náklady na vládní letoun) z hospodářského výboru navazovat na »slibnou dynamiku rozvoje obchodních vztahů«, do Japonska pak zahraniční výbor jede slavit 100 let od navázání diplomatických vztahů za 800 tisíc korun. A za kolik a kam se chystáte na dovolenou vy?

Po průšvihu musí hlásit
Místo toho, aby navazovali spolupráci, jak si napsali do plánu cesty, vyšlápli si v květnu minulého roku poslanci v Peru na památné místo Machu Picchu, kde je nachytal Český rozhlas. A nebyli v tom sami. »Dozor« jim tam dělal sám šéf Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Miloslav Kala (56), který má ze své funkce střežit, aby nepřišla žádná korunka z eráru nazmar. Po tomhle skandálu mají členové dolní komory nově povinnost sepisovat podrobné zprávy o tom, co na cestách dělali.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.