Jíl na obličej? Proč ne! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Jíl na obličej? Proč ne!

...
... (istock.com)

Potřebujete oživit pleť, která je během zimy unavená? Zkuste vsadit na jílovou masku, která odstraňuje nečistoty, hloubkově čistí a zároveň projasňuje. A navíc si ji můžete snadno připravit doma bez chemických přípravků. 

Používali ho i Egypťané
O pozitivních účincích jílů věděli už ve starověkém Egyptě, Babylonii, Asii, Indii a Řecku. Poslední roky zažívá znovuzrození a návrat mezi vyhledávané kosmetické přípravky.

Jak na to
Tohle je základní jednoduchá maska, do které pak můžete dle potřeby přidat další ingredience, a přizpůsobit si tak masku potřebám své pleti. Po přípravě je možné ihned nanést na pleť. Při aplikaci se vyhněte oblasti kolem očí! Po 15 minutách pak důkladně smyjte.
BUDETE POTŘEBOVAT: 100% přírodní jíl, minerální vodu, olej (může být arganový, olivový či kokosový), med.
POSTUP: Připravte si misku, do které nalijte menší množství minerální vody (zhruba pět polévkových lžic). Přidejte lžičku rozpuštěného medu a pár kapek vybraného oleje. Vše dobře zamíchejte a postupně přisypávejte jíl. Kolik? Tolik, aby výsledkem byla krémová pasta. Pokud je směs příliš hustá, dali jste moc jílu. Napravíte to tak, že přidáte trochu vody. Pokud je směs příliš řídká, přidejte ještě trochu jílu.

Kdy použít který druh?
*Bílý – neskutečně jemný jíl, který má zklidňující a revitalizující účinky. Jako jediný je hypoalergenní, takže vyhovuje i extra citlivé pokožce.
Vhodný pro: sušší a zralou pleť.
*Růžový – zatímco bílý jíl je přečištěný kaolin, tak ten růžový se skládá z kaolinu a červené hlíny. Je vhodný mimo jiné i pro velmi citlivou pleť se sklony ke zčervenání. Má antibakteriální a detoxikační vlastnosti.
Vhodný pro: pokožku trpící ekzémy, lupenkou nebo akné.
*Zelený – tento jíl je bohatý na minerální látky a stopové prvky. Dokáže zbavit pokožku toxických látek, nečistot i nežádoucí mastnoty.
Vhodný pro: všechny druhy pleti, díky svým antiseptickým a dezinfekčním účinkům je zvlášť vhodný na smíšenou až mastnou.
*Ghassoul (Rhassoul) – jedná se o jíl, který pochází z Maroka a používá se pro něj označení Ghassoul nebo Rhassoul. Má oproti ostatním jílům několikanásobně vyšší obsah minerálních látek a zároveň schopnost absorbovat z pokožky přebytečný maz, toxiny a nečistoty.
Vhodný pro: smíšenou až mastnou pleť, také na zralou pleť, která bojuje s akné či ekzémem, na pleť, kterou trápí svědění a podráždění.

Víte, že...
...jíl je velmi jemný prášek minerálního původu? Je to nezpevněná usazená hornina tvořená z více než 50 % jílovitou složkou. Tvoří ji jílové minerály a může mít různou barvu závisející na obsahu příměsí.
...ve středověku byl považován za nejlepší antibakteriální přípravek?
...jíly se používají téměř výhradně zevně? Snad zatím jedinou výjimkou je zelený jíl, který se používá jako doplněk stravy v přírodní medicíně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.