Rádce Aha! Proč kupovat ojetiny v zimě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Rádce Aha! Proč kupovat ojetiny v zimě!

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. (acz)

V zimě poptávka po ojetých autech slábne. Řidiči s nákupem čekají, až zmizí náledí, a je to trošku chyba. Podle společnosti Cebia je totiž zima nejlepší čas na nákup ojetiny. A to hned z 10 důvodů! Tady jsou...

1. O rok starší
S přelomem roku auto ze dne na den zestárne o rok. Každý rok má přitom vliv na jeho cenu. Díky nižší zimní poptávce si také můžete v bazaru sjednat vyšší slevu. U sporťáků a kabrioletů to platí dvojnásob.
2. Prověříte baterku
Nastartovat auto v zimě je obecně problém. A akumulátory těsně nad hrobem mohou stávkovat úplně. Předejdete tak zbytečné investici 1500 až 15 000 korun.
3. Vyzkoušíte žhavení
Diesel, který by v létě nastartoval na jedničku, může kvůli vadnému žhavení v zimě stávkovat. Tím vám zima ušetří neočekávané náklady okolo 10 tisíc na výměnu žhavení.
4.  Převodovka se projeví
Jestli v zimě při plynulém puštění spojky auto cuká, převodovka a spojka nejsou v pořádku. Při jejich špatné funkci se i hůře řadí. Oprava může stát 15 až 30 tisíc korun.


5. Zjistíte vrzání
Při nízkých teplotách se více projeví opotřebování dílů karoserie. Odhalíte vrzání, které by se v létě neprojevilo.
6. 4x4 sepne
Některé vozy spouští pohon všech kol automaticky při prokluzu kol. Funkčnost celého systému v zimě otestujete jedinou projížďkou. Oprava vyjde na 10 až 25 tisíc
7. Uvidíte kouř
Černý či šedivý kouř z výfuku věští špatný poměr vzduchu a paliva, vadu lambda sondy, katalyzátoru či dalších součástek. Oprava může stát 15 až 30 tisíc korun.
8. Elektronika stávkuje častěji
Centrální zamykání, stahování oken, stěrače. Tyhle součástky mají obecně v zimě těžší práci a snadno se pozná vadný kus. Jejich oprava může stát i desetitisíce korun.
9. Otestujete ABS
Zatímco celé léto nemusí auto systém ABS vůbec použít, v zimě stačí zabrzdit na zmrazku či mokré silnici a hned máte jasno, jestli ABS funguje. Výměna by vás vyšla na 10 až 25 tisíc korun navíc.
10. Poznáte topení i prasklá skla
Topí auto vůbec? Na tento test se v létě zapomíná. Díky většímu rozdílu teplot se zvětšují i drobné praskliny skla a snáze se odhalí.

Tip Aha! Odhalte havárii a stočený tachometr
V zimě, na rozdíl od léta, se snáz ukrývají vady klimatizace a chlazení nebo poškrábaný lak karoserie. Dejte si na to pozor. Při nákupu ojetiny se také vyplatí nechat si auto prověřit systémem Autotracer. Ten na základě historie vozu odhalí stočený tachometr i zatajovanou havárii. A funguje v zimě i v létě.

Přečtěte si
Josef124
9. 5. 2020 • 13:12

Jo o tom už jsem také slyšel, že je lepší vybírat auta v zimě, ale přesto jsem si ho koupil na jaře Nechtěl jsem čekat až do zimy. Potřeboval jsem auto hned kvůli tomu, že jsem dostal novou práci, takže jsem nemohl čekat. Koupil jsem si Passata z bazaru a jsem s ním spokojený. Nedávno jsem si k němu koupil ještě vystřelovací klíč z https://www.auto-klic24.cz/ , který jsem vždycky chtěl .

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.