Mírná zima přerušila stoletou tradici: Sněhový Krakonoš se letos nepostaví! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Mírná zima přerušila stoletou tradici: Sněhový Krakonoš se letos nepostaví!

1941: Pamětníci vzpomínají především na tuto sněhovou sochu.
1941: Pamětníci vzpomínají především na tuto sněhovou sochu. (Foto Aha! – Barbora Silná, ara)

Nezvykle teplá zima přerušila 111letou tradici. Na náměstí v Jilemnici na Semilsku letos nebude socha vládce Krkonoš. Chybí sníh!

Rok co rok staví obyvatelé horského města na náměstí před radnicí sněhového Krakonoše. První vyrostl už v roce 1909. Letos není atrakci z čeho postavit. „Chybí sníh a není žádná náhrada. Stavět se nebude asi ani ve Špindlerově Mlýně,“ posteskl si výtvarník Josef Dufek, pod jehož rukama se sochy ze sněhu rodí už od roku 1997.

Dvakrát již nebyl
„Zatím se mi stalo pouze dvakrát, že se Krakonoše postavit nepodařilo. Jednou bylo tak málo sněhu, že jsem namísto Krakonoše na místě ze sněhu vytvořil jen chaloupky. Ve druhém případě jsem Krakonoše postavil, ale přes noc byla taková velká obleva a začalo pršet, že se socha zničila,“ vzpomíná Dufek. Kolikrát to bylo od počátku minulého století, ve městě nevědí.
Jen sjezdovky
Letos je v našich nejvyšších horách sníh ve většině pouze na sjezdovkách, a to umělý. Běžkaři tam sice už také vyjeli, stopa ale není kvalitní. I v Jilemnici mrzne pouze v noci, přes den ukazuje teploměr hodnoty okolo tří stupňů.

Dvacet náklaďáků sněhu
Na stavbu sochy Krakonoše je potřeba 20 nákladních aut sněhu. Socha je obvykle sedm až osm metrů vysoká a Josef Dufek ji s pomocníky tvoří zhruba čtyři dny.

Víte, že...
...Krakonošova hlava se vždy obrací k jeho domovským Krkonošům?

 

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.