Cenová bomba pro řidiče: Povinné ručení zdraží! Až o tisíce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Cenová bomba pro řidiče: Povinné ručení zdraží! Až o tisíce!

PRAHA – Řidiči pozor! Povinné ručení od příštího roku podraží. A to až o 15 procent! To může ceny navýšit o sta až tisíce korun! Ministerstvo financí totiž kvůli novým směrnicím EU mění zákon o povinném ručení. A nová nařízení nám ho pěkně prodraží.

Ušetří ti, co řídí bez nehod

Například by se měl zvýšit minimální pojistný limit pro krytí škod, které řidič způsobí. Teď je tato hranice osmnáct milionů korun, od začátku příštího roku by se měla posunout na 35 milionů korun. To bude pro pojišťovny znamenat náklady navíc, které samozřejmě zaplatí řidič. Cena povinného ručení poroste i kvůli dražším náhradním dílům a ceně práce. Podle pojišťoven také narůstá počet těžce zraněných lidí při nehodách. A jejich léčení si žádá dlouhodobé finanční plnění.

Pojišťovny zatím nechtějí přesně říci, o kolik povinné ručení zdraží. Podle odborníků by ale mohlo jít až o zmiňovaných 15 procent. Výhodu budou mít ti, kteří jezdí bez nehody – bonusy pro ně by se měly zvyšovat. Pojišťovny do konce letošního roku také zahájí provoz společné databáze, která už neumožní bourajícím řidičům »přebíhat« od jedné pojišťovny k jiné pokaždé, když způsobí dopravní nehodu a hrozí jim navýšení platby za povinné ručení.

Co se má od ledna změnit

  • Navýšení limitu pojistného plnění pro věcné škody z 18 na 35 milionů Kč.
  • Zrušení dokladu o povinném ručení. Zůstane jen zelená karta, která je i mezinárodním dokladem o pojištění.
  • Za řízení auta bez povinného ručení bude pokuta od pěti do čtyřiceti tisíc korun. Zákaz řízení už nehrozí. (Teď majiteli hrozí pokuta dvacet tisíc korun nebo zákaz řízení až na jeden rok)
  • Změní se podmínky pro vyplácení náhrady majiteli vozidla, do kterého nabouralo auto, jehož majitele se nepodařilo zjistit. Škodu na majetku vyplatí poškozenému z garančního fondu kancelář pojistitelů jen v případě, že dotyčný zároveň utrpěl úraz nebo při nehodě zemřel.
  • Povinnost mít povinné ručení se bude vztahovat i na ponechání vozidla na veřejné pozemní komunikaci.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.