Bratr vojáka Patrika (†25) zabitého v Afgánistánu: Dojemný vzkaz! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Bratr vojáka Patrika (†25) zabitého v Afgánistánu: Dojemný vzkaz!

Patrik Štěpánek
Patrik Štěpánek (Ministerstvo obrany ČR)

Jeho mladší bratr Patrik (†25) zahynul v létě 2018 na misi v Afghánistánu. Spolu s ním i Martin Marcin (†36) a Kamil Beneš (†29). Filip Štěpánek (29) teď splnil svůj slib. Vstoupil do armády a střílet bude u Patrikovu praporu.

Do armády Filip vstoupil i přes nesouhlas své mámy Ladislavy. „Nesu to těžce, ale už vím, že tam taky musí,“ komentovala dávný slib, že i Filip oblékne uniformu a výstroj. Bratři si jej dali už jako kluci.

Stáli jako jeden
Patrika zabil 5. srpna 2018 u spojenecké letecké základny Bagrám v Afghánistánu sebevražedný atentátník. Zemřel na své první misi, v armádě sloužil sotva tři roky. „Ještě týden předtím jsem mu potvrdil své rozhodnutí,“ řekl Filip, když loni v říjnu začal tříměsíční kurz základní přípravy ve Vyškově. Silné propojení bratrů připomněla v srpnu 2019 i jejich matka: „Oba spolu stáli jako jeden, jako děti i jako dospělí chlapi. Byli dobrými parťáky,“ napsala v dopise, z něhož během vzpomínkové akce v Mokrouších na Plzeňsku četl vojenský kaplan Petr Haška.

Mise se nebojí
Obřad se konal poté, co na Patrikovu památku u jeho domu vystavěl starší z bratrů památník. „Tady je doma, sem za ním každý může přijít,“ vysvětlil Filip, který už zdolal přijímač, psychotesty, fyzické zkoušky i základní výcvik. Teď svobodník Štěpánek míří do táborské posádky. Jeho cílem je 42. mechanizovaný prapor, kde sloužil i Patrik. „Když bude možnost vyjet na misi, neodmítnu,“ řekl nový střelec praporu.

Velitel si ho váží
Že je u útvaru vítán, potvrdil České televizi i velitel táborské posádky Daniel Cekul. „Pro mě je to neuvěřitelná odvaha. Dokážu si představit, co sám prožil, vážím si toho,“ řekl.

Rok plný úmrtí
Pro českou armádu byl rok 2018 v novodobé historii jedním z nejtragičtějších. Po trojici vojáků pak na základně během útoku předloni 22. října připravil o život kynologa Tomáše Procházku (†43) jeden z Afghánců ze skupiny, kterou trénovali čeští a američtí vojáci.

Poslední rozloučení s vojákem Patrikem Štěpánkem v Plzni:



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.