Pětinásobného vraha oběsil kat | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pětinásobného vraha oběsil kat

Před soudem František S. ničeho a nikoho nelitoval. Naopak, mrzelo ho, že jedno dítě jeho běsnění přežilo!
Před soudem František S. ničeho a nikoho nelitoval. Naopak, mrzelo ho, že jedno dítě jeho běsnění přežilo!  (Profimedia.cz)

Státní popravčí Leopold Wohlschläger měl dne 1. července 1927 práci v Plzni. Přesně šest minut po šesté hodině ráno ukončil na šibenici život vojáka československé armády Františka S. (†24).

K popravě došlo na dvoře plzeňského divizního soudu poté, co mu prezident T. G. Masaryk odmítl dát milost a změnit verdikt soudu z trestu smrti na doživotí. Veřejnost tehdy soudní rozhodnutí uvítala. Co taky jiného s bezcitným darebákem, který 10. dubna předchozího roku vyvraždil spící rodinu sedláka D. na samotě Doyscherhof u tehdejšího Falknova nad Ohří, dnes Sokolova. František S., syn tuláka a kriminálnice, sekerou postupně pozabíjel hlavu rodiny, paní domu, jejich holčičku (†4) a kloučka (†9). Na smrt poslal i služku rodiny D. Noc hrůzy přežil jen Kašpar D. (11), který zůstal ležet pod mrtvolou svého tatínka. František S. nedlouho před masakrem pracoval u rodiny D. jako čeledín, ovšem hospodář ho pro lenost vyhodil. S. byl proto jedním z možných pachatelů.

6338625:gallery:true:true

František Sandtner patří dodnes k největším masovým vrahům zdejší kotliny.

Před časem budoucí masový vrah narukoval na vojnu a sloužil až ve vzdáleném východoslovenském Prešově. Proto se zdálo, že měl na osudnou dobu alibi. Jenže! Velitel prešovského útvaru vyšetřovatelům sdělil, že právě v té době odjel vojín S. na dovolenou! A co víc, u podezřelého se našly hodinky a šperky, nepochybně patřící zavražděnému sedlákovi ze samoty Doyscherhof! Po zatčení zločinec vypověděl, že počítal s kořistí asi 50 tisíc tehdejších korun. Nakonec si odnesl jen 270 Kč a půl kilogramu másla. Před soudem František S. ničeho a nikoho nelitoval. Naopak, mrzelo ho, že jedno dítě jeho běsnění přežilo! Proto nemohl počítat s prezidentskou milostí, a tak jeho život skončil v katovské oprátce.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.