Vrah psovoda Procházky (†42) mrtev: Zabil jim kamaráda, tak nějakou »koupil« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Vrah psovoda Procházky (†42) mrtev: Zabil jim kamaráda, tak nějakou »koupil«

Bezpečnostní expert Andor Šándor (61
Bezpečnostní expert Andor Šándor (61 (Foto Aha! - Jakub Poláček, Mária Rušinová a Michal Protivanský)

Nikdo nebude beztrestně zabíjet naše vojáky! Došlo opět na výhrůžku šéfa české armády? Afghánský voják, podezřelý ze zastřelení armádního psovoda Tomáše Procházky (†42), byl umučen. Kvůli smrti tohoto - podle některých zdrojů přívržence hnutí Tálibán - jsou vyšetřováni čeští a američtí vojáci.

Zprávu o tom, že vojáci předali údajného Procházkova vraha Vahidulláha Chána (†19) Afgháncům zbitého a v bezvědomí, přinesl deník The New York Times. „Podle toho, co víme, voják zemřel na následky mučení. Než byl předán afghánským silám, byl zmlácen,“ uvedl člen rady provincie Herát Vakíl Ahmad Karuchí. Neví prý ale, zda američtí nebo čeští vojáci Chána udeřili.

»Amíky« stáhli

Otec vojáka řekl, že neměl žádná střelná zranění, ale po celém jeho těle byly pohmožděniny. Jeho posmrtnou fotografii posoudil lékařský vyšetřovatel státu Connecticut James Gill, podle něhož jsou na ní vidět krvavá zranění na obličeji i hlavě.
Ačkoliv není jasné, zda se jejich vojáci bití Chána účastnili, Američané skupinu zvláštních sil, která pomohla převést Chána do vazby českých vojáků, z Afghánistánu stáhli. Česká armáda vinu svých příslušníků nepřipouští. „My předpokládáme, že vyšetřování ukáže, že v tom čeští vojáci žádnou negativní roli neměli,“ řekl Aha! mluvčí resortu Jan Pejšek.

Pracovaly emoce?

Bývalý šéf vojenské rozvědky a bezpečnostní expert Andor Šándor (61) si ale dovede představit i opak. „Moje domněnka je taková – dovedu se do toho dobře vcítit – zabili vám kamaráda, víte, kdo to je, pracujete s ním nějakou dobu, a pak ty emoce zapracují,“ řekl Aha!. Podle něj nikdo zatím neví, jak to bylo, ale… „Pravděpodobný útočník pak koupil nějakou ránu a už mu nikdo nepomůže. Ale je možné si celkem snadno představit, že emoce zafungovaly přesně takto.“

Podle Šándora o lecčems svědčí i to, že Američané stáhli domů ty, kteří zbitého převáželi. „Pokud je podezření, že se na misi něco stalo, tak oni ty vojáky nikdy nevyšetřují přímo v zahraničí,“ vysvětluje. Podle něj čím déle je NATO v Afghanistánu vojensky přítomné, tím více v očích místních obyvatel klesá. „I lidé, kteří původně nijak nemilovali Tálibán, otočili. Mnohdy je dokonce Afgháncům bližší Tálibán, než vojáci z misí,“ tvrdí.

Odplata podle Opaty?

Nepřátelské prostředí stálo život poslední dobou řadu českých vojáků. V srpnu zahynuli po sebevražedném atentátu tři vojáci. Tehdy náčelník generálního štábu Aleš Opata (54) prohlásil: „Nikdo nebude beztrestně zabíjet české vojáky v Afghánistánu.“ Následně na to si české speciální síly došly pro strůjce útoku a jednoho z nich zabily. Ve stejný den, kdy se to provalilo, bylo pět Čechů zraněno při dalším útoku. Koncem října pak začal afghánský voják střílet na projíždějící auto s českými vojáky a zabil psovoda Procházku. Údajný střelec je nyní po smrti a otázku, zda to byla odveta, objasní až další vyšetřování.

Ke spojenci s neprůstřelnou vestou

Spojenci, nebo nepřátelé? Jaký je vlastně vztah mezi vojáky z NATO a domorodými afghánskými vojáky? Oficiálně jsou to blízcí spojenci, pokud se ale členové jednotek sil NATO mají s afghánskými kolegy setkat, berou si podle listu The New York Times běžně neprůstřelnou vestu. Útoky »zevnitř«, jakým byl i ten, při němž zemřel psovod Tomáš Procházka (†42), jsou totiž velkým problémem války v Afghánistánu. Nejhorší byl rok 2012, kdy zavinily 15 procent všech úmrtí a zranění vojáků aliance.


Kdo byl Vahidulláh Chán (†19)
*Členem afghánského přepadového oddílu byl podle svého bratra asi 13 měsíců

*Předtím po dokončení střední školy pomáhal na farmě jako traktorista ve svém rodném okrese Kot.

*Do afghánské armády se dal poté, co téměř celý region ovládl Islámský stát, a poté byl vybrán do elitního komanda.

*Podle vysokého bezpečnostního úředníka v Kábulu se vláda domnívá, že ve skutečnosti byl radikálem z islamistického hnutí Tálibán (to se také k útoku přihlásilo), který pronikl do armády. Rodina to odmítá.

Proč útočil

Co mělo vést Vahidulláha Chána k tomu, že 22. října začal údajně střílet na projíždějící české vozidlo na základně Šindánd, přičemž psovoda Procházku zabil a dva další zranil? Prý truchlil kvůli smrti respektovaného afghánského policejního šéfa Abdula Razaka, který zahynul několik dní předtím při atentátu v provincii Kandahár. Po sociálních sítích se totiž rozšířilo, že za jeho smrt může vrchní velitel spojeneckých sil, americký generál Austin Miller. Ten z atentátu v Kadaháru vyvázl bez zranění prý proto, že Razaka vystavil úmyslně nebezpečí. Jiná verze Chánova motivu ke střelbě na alianční vojáky, mezi nimiž byli i Češi, však hovoří o hádce.

Vojáci umírali i včera

Tři příslušníci americké armády včera zemřeli a další tři utrpěli zranění při explozi výbušného zařízení nastraženého u silnice poblíž východoafghánského města Ghazní. Podle Severoatlantické aliance byl při výbuchu rovněž zraněn civilní spolupracovník armády USA.



Přečtěte si
-bello-
28. 11. 2018 • 23:20

Zabíjí je hlavně Talibán. Afghanistan je dávno a na pořád země nikoho.

fido2
28. 11. 2018 • 12:19

Co dělají v cizí zemi, nikdo o ně nestojí a ještě mučí a zabíjejí místní obyvatelstvo. Takové ochránce bychom tady také nevítali s nadšením.F.U.J.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.