Světová premiéra nových Hvězdných válek: Konec fenoménu Star Wars? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Světová premiéra nových Hvězdných válek: Konec fenoménu Star Wars?

Fanoušci před kinem TCL, jeden v převleku za Darth Vadera.
Fanoušci před kinem TCL, jeden v převleku za Darth Vadera. (Foto Profimedia.cz)

Čeští fanoušci si musejí počkat do čtvrtka, ti američtí si premiéru nových Hvězdných válek vychutnají již dnes. Sci-fi s podtitulem Vzestup Skywalkera završuje devítidílnou ságu, která se odvíjí už od roku 1977. Úplným koncem kosmických pohádek však rozhodně nebude.

Hvězdné války dávno přerostly svět filmu a staly se popkulturním fenoménem. Jsou jim zasvěceny knihy, počítačové a divadelní hry, srazy fanoušků, mraky reklamních předmětů, výstavy. Mnozí skalní fanoušci nedají dopustit na první sérii (1977 až 1983), armádu příznivců si ale postupně našla jak druhá (1999 až 2005), tak ta současná (2015 až 2019), která už nevzniká pod taktovkou otce Hvězdných válek George Lucase (75), nýbrž kolosu Disney.

Stačí se podívat na frontu nadšenců, kteří na dnešní světovou premiéru čekali přímo před kinem TCL v Los Angeles déle než týden! „Prostě jsem si rozbil stan a kempuji. Star Wars měl rád už děda, já je ale přímo zbožňuji,“ svěřil se fanoušek Dan (21). Byť Vzestup Skywalkera ságu uzavře, studio Disney bude pomyslnou krávu jménem Hvězdné války dojit dál. Vždyť jen v posledních třech letech natočilo dvě filmové odvozeniny Solo a Rogue One, nyní na streamovací službě Disney+ boduje seriál Mandalorian, jenž svět Hvězdných válek rozšiřuje. S rytíři Jedi, temnou stranou, mistrem Yodou a spol. budou vyrůstat další a další generace.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.