Vepřové zdražuje a kvůli Číňanům ho je nedostatek: Konec řízků v Česku?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vepřové zdražuje a kvůli Číňanům ho je nedostatek: Konec řízků v Česku?!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (iStock)

Bude krkovička v masnách vzácná a příšerně drahá jako třeba langusta? Absurdní představa! Ale není zase tak od věci. Všechno vepřové nám totiž snědí Číňané. O těch se sice traduje, že jim na den stačí miska rýže, jenže to už je dávno pryč. Stejně jako biblických sedm »tučných« let, během nichž nám některé druhy tohoto masa zdražily o víc než pětinu. Máme se připravit na sedm let »hladových«?

Čechy oblíbený bůček podle statistik zdražil během sedmi let o víc než pětinu, jen za poslední rok ale jeho cena stoupla o 10﷯ procent. Podobné je to i u jiných druhů vepřového masa a výrobků z něj a je to jen začátek!. „České domácnosti se musí ještě ve zbytku letošního roku a v roce příštím připravit na další zdražování vepřového. Důvodem je silná čínská poptávka po vepřovém. Jen letos v říjnu Čína meziročně zdvojnásobila dovoz vepřového do země,“ tvrdí hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Zdraží až o pětinu

Vysvětlení, proč je v Číně najednou takový hlad po vepřovém, je jednoduché. Od loňského roku tam zuří epidemie afrického moru prasat a chovy jsou masově vybíjeny. Hovoří se o stamilionech kusů. Oblíbenou pochoutku asijské kuchyně si tu ale nechtějí nechat vzít, a tak nakupují v Evropě. „Je třeba počítat s dalším zdražením. Čínu čekají koncem ledna příštího roku oslavy nového roku. Před jeho příchodem tradičně stoupá poptávka po vepřovém,“ varuje Kovanda. Podle něj v Česku může vepřové zdražit o dalších patnáct až dvacet procent.

Rekordy na burze

Kilogram půlky prasete totiž už na burze v Německu, kde se určuje cena pro celou Evropu, stojí víc než dvě eura, což je nejvíc za 18 let. V Česku jsou pak prasata určená na porážku nejdražší od roku 2008, kdy si chovatelé za kilo účtují přes 44 korun. To musí brzy nutně znamenat, že výrazně zdraží i výrobky z vepřového.

Kotleta nad zlato

Odborníci navíc soudí, že brzy se nebudeme bavit ani tak o stoupajících cenách, ale o tom, kdo vůbec ještě vepřové jako surovinu má. „Situace na trhu s vepřovým masem je v současné době na našem území podle všeho zatím jen předzvěstí nejen budoucího nárůstu cen, ale i potenciálního nedostatku českého vepřového na tuzemském trhu. A bude jen obtížné ho kompenzovat dovozem ze zahraničí,“ řekl Aha! agrární expert Petr Havel.

Konec v nedohlednu

Vepřového totiž budou mít všichni málo. „Zcela otevřeně se hovoří o tom, že u nás bude chybět maso jak do výseku, tak i pro výrobu masných výrobků,“ řekl Aha! šéf Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina. Můžeme se tak snadno dočkat návratu do minulosti, kdy za totality byly žádanější druhy masa čistě podpultovým zbožím. Prasečí krize přitom hned tak neskončí. Ani experti zatím nevidí světélko na konci tunelu. „S obnovou chovů prasat v Číně reálně můžeme počítat nejdříve cca za 5 let,“ vysvětluje Katina a dodává: „Spotřebitelé v ČR a v celé EU by se tak měli připravit na nárůst cen masa a masných výrobků v delším časovém horizontu. Nelze předpokládat, že se jedná jen o krátkodobý výkyv.“

5 zásadních otázek

  1. Co způsobilo prasečí krizi? Nákaza africkým morem prasat, která se šíří v Asii, ale i v některých evropských zemích, v posledním období podle odhadů snížila celosvětově chovy o 25 procent. Celosvětově je tak na trhu nedostatek vepřového a jeho cena závratně roste.
  2. 2. Proč se nákaza vepřů tak šíří? Mor je mezi zvířaty vysoce nakažlivý. V Asii se rozšiřuje také proto, že je tu kontakt divokých a domácích prasat běžný. Jiná obrana než vybíjení a dodržování přísných hygienických opatření, přitom neexistuje.
  3. 3. Hrozí mor i chovům u nás? Česká republika byla na jaře prohlášena první zemí na světě, kde se podařilo vymýtit nákazu afrického moru prasat. Choroba se ale stále šíří po evropských státech, například v Polsku a Belgii, a riziko zavlečení tak stále hrozí.
  4. 4. Jak dlouho může prasečí krize trvat? Obnovit masově vybité chovy nějakou dobu potrvá. Přitom další šíření moru nemůže zabránit ani vakcína, jejíž vývoj skončil ve slepé uličce a musí se podle vědců začít od začátku. To je záležitost na mnoho let.
  5. 5 Jak z toho alespoň v Česku ven? Podle agrárního experta Petra Havla je teď ta správná chvíle rozšířit chovy, aby se Česko stalo v produkci vepřového soběstačnějším. Zpracovatelé mají »hlad« po surovině, a domácí chovatelé tak nemusí mít ještě dlouho strach ze zahraniční konkurence. Zatím ale převládá jejich obava, aby se situace brzy nezměnila a jejich investice nevyšla nazmar.

My máme maso...

...v oblibě Češi milují maso, loni ho dokonce snědli průměrně o 2,1 kilo víc než rok předtím. Zkonzumovali tak 82,4 kilo, přičemž 52,4 procenta z toho bylo vepřové. Roste ale i obliba drůbežího, loňský rok byl s 28,4 kilogramu﷯ rekordní. Za posledních 30 let se podle statistiků téměř vyměnila spotřeba hovězího a drůbežího masa, mimo jiné kvůli ceně.

Na kolik přijde vánoční smažení

Prasátko pořád nejlevnější

Řízek z vepřové kýty (200 g): 25,90 Kč

Kuřecí prsní řízek (200 g) 29,90 Kč

Kapr chlazený (200 g): 38,20 Kč

»Řízková nouze« v Německu

Světové ceny potravin stouply meziročně o deset procent a jsou na dvouletém maximu. „Důvodem je hlavně maso, které podle OSN podražilo mezi letošním říjnem a listopadem o 4,6 procenta, což je nejvyšší nárůst za posledních více než deset let,“ komentuje to ekonom Lukáš Kovanda. Do Česka podle něj vzlínání cen masa přichází hlavně z Německa, neboť zemědělský trh obou zemí je značně propojen. „Německý potravinářský svaz BVDF už vyhlásil »řízkovou nouzi«, situace totiž může vyústit ve značné zdražování oblíbeného středoevropského pokrmu. Zákazníci se podle BVDF musí připravit na významné zvýšení cen i slaniny či klobás,“ dodává Kovanda. Podle svazu prý kvůli tomu stojí mnoho německých firem na pokraji bankrotu.

Přehlednou tabulku najdete v tištěné verzi Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.