Rádce Aha! Jak nenabourat v mlze?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rádce Aha! Jak nenabourat v mlze?!

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. (Blesk - David Malík)

Mlhavá rána k podzimu prostě patří. Někdy mohou působit i zasněně nebo dokonce romanticky, objektivně může ale být mlha nebezpečná, zvlášť při řízení vozidla.

Kdy se tvoří ?
Mlha se u nás vyskytuje nejčastěji během pošmournějších a chladnějších dnů od října do února. Slunce dokáže během dne vzduch oteplit, ale v noci se ochladí. Když se ochladí až pod tzv. rosný bod a vlhkost dosáhne až 100%, vodní pára se kondenzuje na malé kapičky a vytvoří mlhu. Během jasných nocí bez větru se tvoří tzv. mlhy z vyzařování tepla: země se vyzařováním ochlazuje, a v důsledku toho se vytvoří mlha. Vyskytuje se lokálně a mizí postupným ohříváním povrchu po východu slunce. Jen v zimě, když nemá slunce takovou sílu, se může udržet i několik dní.

Kde bývá mlhavo nejčastěji?
V podstatě může mlha vzniknout všude tam, kde dojde k ochlazení vzduchu. V městech klesá teplota během noci v průměru o 10 stupňů méně než na venkově, proto se tam mlha tvoří vzácněji. Kvůli vysoké vlhkosti vznikne naopak častěji v blízkosti vodních ploch.

5 tipů pro bezpečné řízení v mlze
Podzimní rána jsou pro cestování autem snad nejméně bezpečná z celého roku. Viditelnost velmi zásadně ovlivňuje mlha, v jejím důsledku je vlhko, déšť také není žádnou výjimkou.
1) Zapněte ta správná světla.
„Není-li mlha příliš hustá, postačí tlumená přední světla. Jakmile zhoustne, zapněte zadní mlhovky, což mimochodem nařizuje také zákon. Použití předních je nepovinné,“ říká Jitka Jechová z Toyoty Česká republika. Jak poznáte, že teď je čas na mlhovky? Když se vám ztrácejí světla auta před vámi, rozsviťte je. Stojíte-li však například v koloně, mlhovky nejsou potřeba a zbytečně oslňují ostatní řidiče. V žádném případě nepoužívejte dálková světla. Ostré paprsky se jen odrazí od mlhy, oslní vás, a vy v důsledku toho vidíte ještě hůř.


2) Jezděte ve dvou
Pokud to jen trochu jde, cestujte ve dvou. Víc očí víc vidí, takže zatímco vy se musíte soustředit na řízení, váš spolujezdec může hlídat trasu a okolní provoz, aby vás případně stačil včas upozornit na krizovou situaci.
3) Dodržujte odstup
Uvažuje se dokonce o tom, že by dostatečné rozestupy nařizoval zákon. Čím dříve si na to zvyknete, tím méně pak budete zaskočení, a tím bezpečnější pohyb na silnicích bude.
4) Zvolněte
Vyrazte dřív, než jste zvyklí. Díky tomu také získáte časovou rezervu, která vám umožní jet pomaleji. Právě snížená rychlost je při řízení v mlze totiž zcela stěžejní. Jezděte pomalu i tam, kde to dobře znáte. Mlha dokáže překvapit i piloty formule 1.
5) Buďte v pozoru
Odborníci radí, abyste v těchto chvílích klidně vypnuli telefon i hudbu. Pokud chcete mít puštěné rádio kvůli dopravním informacím, ztlumte ho, ať vás zbytečně nerozptyluje. Stejně tak byste měli vyrážet s dokonale čistým předním sklem. Obezřetní buďte zvlášť na okresních silnicích bez vyznačených pruhů a krajnic.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.