Lidé v Ústí mohli mít vážné problémy: Tohle nám teklo z kohoutků! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Lidé v Ústí mohli mít vážné problémy: Tohle nám teklo z kohoutků!

„Štěstí, že se toho nenapily děti,“ říká Radka Sýkorová.
„Štěstí, že se toho nenapily děti,“ říká Radka Sýkorová. (Foto Aha! – Michal Israel Volf, Radka Sýkorová)

Páchnoucí hnědá tekutina místo vody tekla z kohoutků lidem v Ústí nad Labem-Všebořicích. Problém byl v rozvodech teplé vody, o jejich opravě jim však správce vodovodního řadu neřekl ani slovo. Kdyby se napili, mohli mít podle hygieniků vážné zdravotní problémy.

„Zvedla jsem pákovku a chtělo se mi zvracet. Ten humus ve skleničce a z toho strašný smrad,“ popsala Aha! Radka Sýkorová (31). „Jsem ráda, že svým dětem dělám pití já sama, věřím, že by se toho napily v domnění, že je to třeba cola. To bychom jistě strávili noc na pohotovosti,“ neskrývala vztek žena. Podobně reagovali i další nájemníci. „Překvapilo mě to, tak jsem to raději hned zavřela a večer oželela i koupání,“ stěžovala si Dana Klazarová (64). Hnědou páchnoucí kapalinu nahradila čistá voda až zhruba po hodině a půl.


Ani slovo
Lidem nejvíc vadí, že jim o problému na vodovodním řadu nikdo nic neřekl. Vodu do ústecké ulice Kosmonautů dodávají dvě společnosti. Studenou a zároveň pitnou Severočeské vodovody a kanalizace (SČVaK) a teplou užitkovou vodu Tepelné hospodářství města Ústí nad Labem (THMÚ). „Z naší strany k žádné havárii nedošlo,“ sdělila mluvčí SČVaK Iveta Kardianová.

Přiznali chybu
Problém se ale objevil na rozvodech teplé vody. „Včera probíhalo po opravě havarijního potrubí k přepojení na stávající. Sice jsme vodu odkalovali ve výměníkové stanici, nicméně zcela se tomu zakalení vyhnout nejde,“ vysvětlil provozní náměstek THMÚ Josef Rygl. Zároveň ujistil, že by se to už nemělo opakovat.

Zdraví v ohrožení
Podle odborníků by požití takto znečištěné vody mohlo způsobit vážné zdravotní komplikace. „Pokud by se v tom kalu nacházely nějaké fekální bakterie, mohl by se objevit průjem nebo zvracení,“ vysvětlil ústecký hygienik Josef Trmal. „Rozhodně na to měla ta firma obyvatele předem upozornit,“ doplnil.

Víte, že...
...podle odborníků znečištěná teplá voda při průtoku pákovou baterií kontaminuje zčásti také vodu pitnou?



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.