Bojuje s energetickými »šmejdy«. Popsal Aha!: 2 roky se mě snaží okrást! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Bojuje s energetickými »šmejdy«. Popsal Aha!: 2 roky se mě snaží okrást!

Ivan Kalkus se »šmejdy« bojuje už dva roky, ale stále mu posílají nové dopisy.
Ivan Kalkus se »šmejdy« bojuje už dva roky, ale stále mu posílají nové dopisy. (Foto Aha! – Robert Klejch)

Šmejdi se nezastaví před ničím! Ivan Kalkus (76) z Prahy před dvěma lety podepsal smlouvu podomním prodejcům energie. Místo výhodnějších podmínek se dočkal jen obsílek s pokutami.

Před dvěma lety na dveře seniora z Prahy zazvonila paní ze společnosti Česká aukce. Nabízela mu levnější elektřinu. „Já jsem oponoval, že chci zůstat u PRE, ale ona mi tvrdila, že se pro mě nic nemění a jen mi energie zlevní,“ řekl pan Kalkus. Podepsal tedy »Přihlášku k výběrovému řízení nebo aukci elektrické energie a zemního plynu«. Nevšiml si, že firmě zároveň svěřuje plnou moc a možnost postoupení smlouvy další firmě.


Kolotoč výpovědí


Po několika týdnech mu přišla výzva k zaplacení pokuty čtyři tisíce korun od PRE za vypovězení smlouvy. Stejnou částku, pokud k nim nepřestoupí, chtěla i společnost Lidová energie, které Česká aukce postoupila plnou moc. „Ihned jsem volal Lidové energii, že jim zaplatím pokutu, ale že chci zůstat u PRE. Na to mi řekli, že to necháme být a nemám se čeho bát,“ pokračoval pan Kalkus. Smlouvu chtěl vypovědět, ale přišla mu odpověď, že to nelze akceptovat, protože smlouva, již za něj s Lidovou energií podepsala firma Česká aukce, byla »uzavřena v prostorách obvyklých k podnikání«. 


Nekonečný boj


Jak pan Kalkus říká, letos v červnu opět Lidová energie jeho jménem vypověděla smlouvu s PRE. Následná pokuta od PRE se tentokrát měla vyšplhat již na osm tisíc korun a tak opět musel vyjednávat, aby pokutu neplatil. Nyní očekává další pokutu od Lidové energie za to, že zůstává u zákazníkem PRE. „Rád bych už měl klid, dva roky už to vypovídám a pořád mě otravují a chtějí po mě nějaké peníze,“ dodal.


Dražší smlouva


Ačkoliv společnost Česká aukce a později firma Lidová energie slibovali levnější elektřinu, podle dostupných papírů to tak nebylo. Zatímco u PRE pan Kalkus platil zálohy ve výši 430 korun, nové zálohy měly být podle jeho slov 670 korun.


Advokát Černý: Není to právně čisté


Podle renomovaného pražského advokáta Jana Černého je na smlouvě podepsané panem Kalkusem hned několik zarážejících okolností. „Tento způsob nepovažuji za právně čistý. Plná moc by měla být podepisována zvlášť, protože je to samostatný projev vůle toho, kdo zmocňuje,“ řekl Aha!. Pozastavil se i nad formulací »smlouva byla uzavřena v prostorách obvyklých k podnikání«. „Podle mého názoru je to špatný výklad, musí se brát v úvahu, kde byla podepsána původní smlouva a plná moc s panem Kalkusem, což bylo v místech, která nejsou obvyklá pro podnikání,“ dodal Černý s tím, že je nutné cokoliv co podepisujeme, důkladně přečíst a ideálně si nechat čas na rozmyšlenou. 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.