306krát daroval krev | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

306krát daroval krev

Jaroslav Plot před odběrem. Každý dárce projde nejprve vyšetřením, jedním je i měření krevního tlaku.
Jaroslav Plot před odběrem. Každý dárce projde nejprve vyšetřením, jedním je i měření krevního tlaku. (Foto Aha! – Jana Gogová)

Krev daruje s naprostou samozřejmostí i pravidelností už dlouhých 37 let. Jaroslav Plot (55) z Břeclavi již 150krát podstoupil bezplatný odběr 450 ml tzv. plné krve, k tomu 156krát bez nároku na odměnu daroval i krevní plazmu. Včera byl oceněn plaketou Českého červeného kříže (ČCK) Dar krve – dar života. 

Jde o nejvyšší ocenění, Janského medaile se uděluje za desítky odběrů, Zlatý kříž ČČK 1. třídy za 160 odběrů. „Jednou jsme si jako osmnáctiletí kluci v Lounech řekli, že jdeme dát krev, tak jsme šli a už mi to nějak zůstalo,“ vyprávěl předtím, než si na uherskohradišťské radnici ocenění převzal.


Kolika lidem dal naději na život, neví. Dlouholetému strojvůdci se však povedl i jiný husarský kousek. „Koncem května jsem jel coby strojvůdce vlakem z Prahy do Břeclavi. Zavolala dispečerka, že ve stanici Tatce u Poříčan leží někdo na nástupišti. Zpomalil jsem a našel tam chlapíka s kolem, kterého zřejmě odhodil na nástupiště vlak. Byl na tom dost zle, vytáhl jsem mu zapadlý jazyk a přivolal pomoc,“ vysvětlil Jaroslav.


Chce pokračovat
S darováním krve Jaroslav Plot končit nehodlá. „Měl bych jít zase příští měsíc, už se v uherskohradišťské nemocnici moc dobře známe, nejvíce odběrů ale mám v nemocnici na pražských Královských Vinohradech, jsem docela cestovatel. Teď mne osud zavál do Břeclavi, ale Hradišti už zůstanu věrný, stejně jako nové manželce, brali jsme se před pár dny,“ směje se chlapík s dobrým srdcem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.