Islámský stát má nového kápa: Zlosyna Bagdádího nahradí »Profesor« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Islámský stát má nového kápa: Zlosyna Bagdádího nahradí »Profesor«

Šéf Islámského státu Abú Bakr al-Bagdádí
Šéf Islámského státu Abú Bakr al-Bagdádí (Twitter)

Jmenoval se Ibrahim Awwád Ibrahim Alí al-Badrí, ale celý svět ho znal jako abú Bakra Bagdádího, šéfa tzv. Islámského státu. O víkendu byl tenhle nejhledanější muž světa konečně zabit, resp. se v obklíčení Američanů zabil sám.

A hrdlořezové z teroristické organizace už mají nového vůdce. Stal se jím jistý Abdalláh Kardáš, kterému se přezdívá Profesor! Jako svého nástupce ho už letos v srpnu jmenoval sám Bagdádí.


S Kardášem se seznámil v base Camp Bucca v roce 2003 a už tehdy prý na něj udělal velký dojem. O Profesorovi se ví mj. to, že se narodil v Iráku a za diktátora Saddáma Husajna byl důstojníkem v irácké armádě. Než se přidal k Islámskému státu, byl náboženským vůdcem teroristické sítě Al-Káida. Mezi hrdlořezy se prosadil ještě za života Bagdádího. „Bagdádí byl jen loutka. Neúčastnil se žádných operací ani aktivit. Všechno, co dělal, bylo, že říkal »ano« nebo »ne« – nic neplánoval,“ uvedl nejmenovaný zdroj pro americký list Newsweek.

Zlosyna Bagdádího nahradí »Profesor«

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.