Chytrý dům hrůzy! Zatopil na 32 °C a děsil majitele | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Chytrý dům hrůzy! Zatopil na 32 °C a děsil majitele

Lamont a Samantha Westmorelandovi se cítí znesvěceni.
Lamont a Samantha Westmorelandovi se cítí znesvěceni. (Reprofoto Twitter)

Tzv. chytrá domácnost, v níž přes mobil můžete ovládat prakticky všechny přístroje, spotřebiče a systémy včetně např. vytápění, je hitem poslední doby. Přináší však i řadu úskalí, z nichž to největší spočívá v tom, že se jí přes internet může někdo zmocnit. Přesně to se nyní stalo jedné americké rodině.

Lamont a Samantha Westmorelandovi si dům v Milwaukee vybavili systémem Google Nest 3, který lze definovat jako programovatelný a na dálku ovládaný termostat. Plusy? Zabudovaná chytrá automatika rozpozná, kdy nejste doma, a podle toho aktivuje úsporný režim. Anebo si naopak přes telefon zatopíte, abyste přijeli už do vyhřátého domova. 

Bezmocný pár

Tento bod je však zároveň i minusem. Google Nest, který si Westmorelandovi pořídili společně s dalším příslušenstvím (kamera, detektor kouře atd.) za víc než 16 tisíc korun, totiž na dálku kdosi ovládl. „Přišli jsme domů a tam bylo strašné horko. Termostat byl nastavený na 32 °C, a jakmile jsem ho ztlumila, opět se zesílil. V tu chvíli začal z reproduktoru kamery promlouvat podivný, strašidelný hlas a hrála agresivní hudba,“ líčí chvíle hrůzy Samatha. „Srdce se mi rozbušilo strachy. Když si na to vzpomenu, doteď mi běhá mráz po zádech. Cítili jsme se zneužití, znesvěcení,“ dodává.

Problém s hesly

Ihned zkontaktovala Google, ale nepomohla si. „Řekli nám, že problém není na jejich straně, ale na naší. Někdo se nám zkrátka naboural do WiFi, na kterou je Nest napojený. Prý jsme zkrátka měli příliš jednoduché heslo,“ krčí rameny a dodává, že aby se hackera zbavili, museli by si od poskytovatele připojení nechat přenastavit celé nastavení internetu.

Alexa mluví hlasem Jacksona

Internetový gigant Amazon představil úsměvnou novinku. Majitelé jeho chytrého reproduktoru s hlasovým ovládáním a virtuální asistentkou jménem Alexa si mohou přikoupit nastavení, díky němuž bude Alexa promlouvat hlasem herce Samuela L. Jacksona (70)! Program má jak slušnou, tak vulgární verzi – Jackson je totiž proslulý tím, že prakticky všechny jeho postavy jsou ve filmech mimořádně sprosté. Amazon uvedl, že následovat budou i další hollywoodské hvězdy.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.