Hackeři ochromili největší nemocnici na Moravě: Útok přišel nad ránem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Hackeři ochromili největší nemocnici na Moravě: Útok přišel nad ránem!

Fakultní nemocnice Brno čelí útoku hackerů.
Fakultní nemocnice Brno čelí útoku hackerů. (Foto Blesk - Zdeněk Matyáš)

Kyberútoku čelili včera brněnští pacienti a zdravotníci. Zatímco republiku ochromil koronavir, s největší moravskou klinikou v Bohunicích udělal to samé počítačový vir. Lékaři museli odvolat operace a nemocné ve vážném stavu převézt jinam.

„Hackerský útok začal ve dvě hodiny ráno. Museli jsme vypnout všechny počítače,“ řekl ředitel kliniky Jaroslav Štěrba. Mimo provoz byly i další přístroje, především rentgeny.

Tma v porodnici

Počítače zhasly i v porodnici. Miminka ani jejich maminky naštěstí v ohrožení života nebyly. „Během dne se podařilo situaci stabilizovat,“ řekl ředitel. „Základní provoz, péče o pacienty včetně akutních stavů, je zachován,“ zdůraznil.

Bohunická klinika převezla akutní pacienty, zejména s mozkovými příhodami, do jiných nemocnic v Brně a okolí. Ty příkladně přizpůsobily celý svůj provoz mimořádné situaci. Útok na kliniku, zvlášť v napjaté době nouzového stavu, rozhořčil zdravotníky. Špitál totiž také zajišťuje analýzy vzoků na koronavirus. Tato činnost naštěstí nebyla útokem postižena.

Najdou je

Na odhalení pachatelů pracuje Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost a další specializované policejní složky. Původce i typ viru však bude možné zřejmě určit. Pachatelům hrozí 2 až 8 let vězení.

Zase jen ručně

Akutní operace v Bohunicích budou i v omezeném provozu, který na klinice potrvá několik dní. Podle ředitele pracují laboratoře, hematologie, mikrobiologie, biochemie a laboratoře na nádorovou diagnostiku i radiologické systémy. Ochromen je přenos informací z laboratoří do nemocničního systému. Lékaři tedy usedli k psacím strojům a data vypisují ručně.

Skrytý škodič

Kybernetický útok vyřadil loni v prosinci z provozu nemocnici Rudolfa a Stefanie v Benešově. Zákeřný malware (škodlivý PC virus – pozn. red.) se ukrýval v počítačové síti nemocnice zřejmě již od léta. Šlo o ruský vir Ryuk. Provoz se vrátil do normálu až za měsíc.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.