Šlo o život, doktora blokovala auta | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Šlo o život, doktora blokovala auta

S vytvářením záchranné uličky měli problém zejména řidiči kamionů.
S vytvářením záchranné uličky měli problém zejména řidiči kamionů. (Foto Aha! – Jakub Poláček, ZZS JMK, PČR)

Zraněný mladý muž na dálnici D1, za nehodou se hned začala tvořit kolona, která dosáhla až 11 kilometrů. Záchranáři a hasiči, kteří spěchali na pomoc, přicházeli o cenné minuty. K havárce se kvůli naprosto lhostejným řidičům nemohli dostat. Šoféři, kteří je blokovali a netvořili záchrannou uličku, se mohou těšit na pokuty.

„Jen velmi těžce jsme se v pondělí dostávali k nehodě na 188. kilometru D1, kde byl mladý muž s podezřením na těžké zranění. Kvůli některým řidičům jsme ztráceli drahocenný čas,“ upozornila mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová.


Stejně na tom byli i hasiči, kteří potřebovali místo nehody zabezpečit. „Řidiči kamionů mnohdy vytvářeli uličku, až když jim houkala siréna těsně za návěsem. Bohužel to není výjimka. Setkáváme se s tím prakticky denně,“ uvedl jejich mluvčí Jaroslav Mikoška. O to víc zarážející bylo, že sotva auta záchranářů projela, vytvořená ulička se opět rychle zavřela. Na vině byli přitom opět řidiči kamionů. „Máme to zdokumentované z vrtulníku, který nad dálnicí kroužil. Bylo to nepochopitelné,“ kroutil hlavou mluvčí policie Bohumil Malášek. Případem se zabývá už i policejní prezidium, které si na hříšníky posvítí. „Na místě by jim hrozila pokuta za přestupek proti silničnímu zákonu dva tisíce korun. Takto jim ve správním řízení hrozí pokuta 2500 korun,“ zdůraznila mluvčí prezidia Hana Rubášová.



Pokuta? V Rakousku 58 000 korun!
V sousedním Rakousku hrozí podobná pokuta jako v Česku, jenže v eurech! Policisté neukázněnému řidiči mohou vyměřit až 2180 eur (v přepočtu 58 tisíc korun)!


Dopravní expert Roman Budský: Uličku tvořte hned
Na dálnicích a silnicích pro motorová vozidla jsou řidiči povinni vytvářet průjezd pro záchranáře, aby si ti zkrátili dobu dojezdu. „Platí to nejen v případě, když se doprava zastaví. Záchranářská ulička by se měla tvořit už v momentě, kdy auta zpomalují,“ vysvětlil Aha! dopravní expert Roman Budský. A jaký hrozí postih řidiči, který do uličky vjede nebo ji zablokuje? „Na místě se to řeší pokutou až dva tisíce korun, ve správním řízení až 2500 Kč. V zahraničí si o dost připlatíte,“ dodal Budský.

Víte, že
…záchranářskou uličku mají povinnost řidiči vytvářet ze zákona už od 1. července 2006? Od října loňského roku se pravidla upravila a už není stanovena minimální šířka uličky, doporučují se 3 metry.


Řidiči, takhle je to správně!
Dva pruhy
Záchranná ulička se vytvoří uprostřed.

Tři pruhy
Tvoří se mezi levým a prostředním pruhem.

Čtyři pruhy
Musí se vytvořit mezi levým pruhem a pruhy ostatními.

K havárce se kvůli lhostejným řidičům nemohli dostat.

Hasiči a zdravotníci měli problém na dálnici D1 dostat se k místu nehody:



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.