Softwarový inženýr zabránil nehodě autobusu: Zachránil 60 lidí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Softwarový inženýr zabránil nehodě autobusu: Zachránil 60 lidí!

Ivo Raisr si zachoval chladnou hlavu a jednal pohotově.
Ivo Raisr si zachoval chladnou hlavu a jednal pohotově. (Foto Aha – Mária Rušinová)

Šedesát lidských životů nejspíš  zachránil softwarový inženýr Ivo Raisr (41) z Liberce. Poté, co při jízdě z Liberce do Prahy včera zkolaboval řidič (34) autobusu, ujal se pohotově řízení a obsazený vůz bezpečně zastavil.

„Seděl jsem na přední sedačce číslo 3, pracoval na notebooku, když jsem ucítil náraz do svodidel. Viděl jsem, jak řidič za volantem zkolaboval a autobus se řítí na svodidla na druhé straně silnice,“ popsal Aha!

Duchapřítomně proto vyskočil a začal držet volant autobusu, zatímco ostatní cestující se snažili vyprostit zaklíněného řidiče. Když se to povedlo, usedl za volant. Byť sám nemá zkušenost s řízením autobusu, dopravil cestující na nedalekou čerpací stanici v Hodkovicích nad Mohelkou bez úhony.

Řidiče autobusu, který se mezitím probral, převezli záchranáři do turnovské nemocnice. „Předpokládáme, že má nějaké vnitřníonemocnění,“ řekl mluvčí záchranné služby Michael Georgiev.

Na místo nehody přijel také bratr řidiče Radek Štěpánek. „S bratrem jsem ještě nemluvil, pojedu za nímdo nemocnice, ale chtěli bychom zachránci poděkovat za to, co udělal,“ řekl Štěpánek.

Ivo Raisr sehnal místenku na sedadlo číslo 3 na poslední chvíli. Nehodu vyšetřuje policie, pro kterou duchapřítomný muž ostatně pracuje – vytváří software pro rozpoznávání obličejů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.