Miloš Zeman opět v akci: Do Andreje už mi nevrtejte! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Miloš Zeman opět v akci: Do Andreje už mi nevrtejte!

Miloš Zeman a Andrej Babiš
Miloš Zeman a Andrej Babiš (twitter Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta)

Odvolávám, co jsem odvolal! Pohádkový král z Pyšné princezny byl popleta. To prezident Miloš Zeman (75) má v hlavě setsakramensky jasno, i když udělal něco podobného. Nyní řekl, že by zastavil stíhání premiéra, pokud by bylo obnoveno. Ještě vloni ale odmítal, že by něco takového mohl udělat.

Na možnost udělit Andreji Babišovi (65, ANO) abolici, tedy zastavit jeho stíhání, se Zemana zeptala moderátorka debaty v ČT před volbou hlavy státu 25. ledna 2018. „Proboha, v žádném případě ne, protože on sám se musí očistit. Nezměním tento názor, protože bych se tím naprosto zesměšnil,“ řekl tehdy Zeman. Teď už se ale zjevně zesměšnění nebojí.

Změna názoru
Verdikt o zastavení stíhání Babiše a spol. v kauze Čapí hnízdo může ještě zvrátit nejvyšší státní zástupce. A co k tomu řekl Zeman ve čtvrtek večer? „Když se do toho už nebude vrtat, tak bude klid a budu rád. Kdyby se do toho vrtalo, tak prezident má ústavou dané právo abolice,“ prohlásil a dodal: „Pokud by to bylo nutné, a já věřím, že to nutné nebude, pak bych k tomuto ústavnímu kroku sáhl.“ Mnozí začali Zemanovi předhazovat prudký obrat, jeho mluvčí ale tvrdí, že prezident názor nezměnil. „Pokud by nebylo pravomocně trestní stíhání zastaveno, o abolici by nebyla řeč,“ uvedl Jiří Ovčáček.

Zbytečné vášně
Zemanův postoj vzbudil mezi politiky bouřlivý ohlas. Sám Babiš se ohradil: „Vyjádření pana prezidenta je zbytečné, protože si myslím, že nic takového ani nemůže nastat. Vyvolává zbytečně vášně. Žádní politici by to teď neměli komentovat a měli by nechat konat justici,“ řekl pro Rádio Impuls. Fakt, že by abolici musel jako premiér spolupodepsat, nechtěl komentovat. Poslankyně STAN Věra Kovářová (55) však vyhrabala Babišem podepsanou odpověď na její interpelaci. Ujišťuje ji: „Bylo by absurdní, abych zastavení trestního stíhání jakožto předseda vlády kontrasignoval, popřípadě pověřil jiného člena kabinetu.“ Podotkl, že by se takovým krokem totálně zkompromitoval.


Nepřípustný nátlak?
Zastavení stíhání premiéra navrhl žalobce Jaroslav Šaroch s tím, že Babišovo jednání při získávání dotace na Čapí hnízdo bylo účelové ale nikoliv trestné. Jeho nadřízený, šéf pražského městského zastupitelství Martin Erazím, rozhodnutí potvrdil.
Nyní má nejvyššího žalobce Pavla Zemana (46) tři měsíce na to, aby verdikt případně zvrátil. Prezident mu ale vlastně vzkázal, že na jeho postoji nezáleží. Zda to není nepřípustný nátlak, na to odmítla ministryně spravedlnosti Marie Benešová (71, za ANO) odpovědět. „Taková situace dosud nenastala. Nikdy jsem nespekulovala nad tím, co by bylo, kdyby,“ řekla jen. Nejvyšší státní zastupitelství jakékoliv ovlivnění odmítlo. „Nejvyšší státní zástupce je v této věci vázán zákonem a také přesně podle zákona bude postupovat,“ uvedl mluvčí Petr Malý.



Co na to politici...

Šéf ČSSD Jan Hamáček (40)
„Případnou abolici v kauze Čapí hnízdo bych považoval za nepřiměřený zásah do fungování justice a rovnosti před zákonem pro všechny občany.“

Šéf TOP 09 Jiří Pospíšil (43)
„Předchozí prezidenti vždy rozhodovali o milostech na základě posouzení právníků a ministerstva spravedlnosti. Miloš Zeman, bez znalosti spisu, už dnes ale evidentně ví, že je Babiš nevinný.“

Šéf ODS Petr Fiala (55)
„Je to drsný vzkaz, tvrdý úder mocenského dua Zeman-Babiš všem, kteří důvěřují principům spravedlnosti a rovnosti před zákonem... Je třeba dobře sledovat, jaké protislužby za to Hrad od premiéra dostane.“

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek (58)
„Miloš Zeman vždy tvrdil, že milost udělí pouze z vážných humanitárních důvodů. Zjevně ví o zdravotní kondici předsedy vlády ČR něco, co je veřejnosti neznámo.“

Šéf KDU-ČSL Marek Výborný (43)
„Andrej Babiš by tak rozhodoval o svém vlastním stíhání. Kdo z vás to má?“


Nechutná narážka na smrt
Prezidentův výrok vzbudil vášnivé reakce, tu spolehlivě nejnechutnější ale zveřejnil europoslanec
Stanislav Polčák (39, STAN). „Doufám, že nejvyšší státní zástupce rozhodne o zrušení usnesení městského státního zastupitelství až v samém závěru lhůty. Můžeme si jen přát, že souboj Zeman vs. Zeman do té doby rozhodne příroda...“ napsal na Twiter. Poté, co jeho výrok odsoudili i spolustraníci, se Polčák snažil couvat. Prý tím nepřál prezidentovi smrt, ale jen aby se mu »rozbřesklo« a vzpomněl si na své předvolební sliby...

5 důležitých faktů
Co musíte vědět o abolici
1. Je to forma milosti, kdy prezident zastavuje už trestní stíhání. Uděluje ji osobě, mohl by tedy zastavit stíhání buď jen premiéra, nebo by musel jmenovitě uvést některá či všechna jména z kauzy.
2. Zastavení svého stíhání by musel spolupodepsat i Babiš jako premiér, případně by mohl tuto povinnost delegovat na někoho z vlády, například na ministryni spravedlnosti.
3. Za abolici by byla zodpovědná vláda, a to i tehdy, kdyby o spolupodpisu premiéra či jiného člena kabinetu nevěděla, což se stalo třeba v případě Klausovy rozsáhlé amnestie.
4. Zeman abolici využil zatím jen jednou, a to v září 2016, když nechal zastavit stíhání člověka obviněného z maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Po mozkové příhodě prý nebyl schopen chápat smysl trestního řízení.
5. Babiš by v případě udělení abolice mohl do tří dnů prohlásit, že trvá na projednání věci soudem a v jeho stíhání by se pokračovalo. V případě uznání viny by se mu však nemohl uložit trest.

Jan Hamáček komentuje výrok prezidenta o případné abolici:

Přečtěte si, co miloš Zeman řekl o abolici v pořadu S prezidentem v Lánech



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.