Janička »zatopila« mámě i záchranářům: Narodila se zadečkem napřed | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Janička »zatopila« mámě i záchranářům: Narodila se zadečkem napřed

Holčička je podle lékařů v pořádku.
Holčička je podle lékařů v pořádku. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka)

Holčičku měla za 14 dní porodit Marie Červeňáková (30) z Plzně. Jenže Janička se na svět drala tak rychle, že na převoz do nemocnice už nebyl čas. Připravila tak pořádně horké chvilky mamince i záchranářům. 

Malá Janička byla v děloze v obrácené poloze. „Věděla jsem to, ale mělo být ještě dost času, aby se obrátila správně,“ řekla maminka Marie. Bolesti začala mít už ve čtvrtek ráno, po chvíli přestaly. Myslela, že to byl planý poplach. Jenže bolesti se ozvaly znovu. 

Obráceně

„Šla jsem k sousedce, ta zavolala záchranku. Chvíli jsem chodila po bytě, myslela jsem, že dojdu k sanitce, ale pak už jsem cítila velký tlak,“ vzpomínala Marie. Když dorazil lékař, zjistil, že na převoz do nemocnice už není čas, a šlo do tuhého. „Nejednalo se vůbec o jednoduchý porod. Holčička postupovala porodními cestami obráceně, tedy zadečkem napřed. Jdeo porod koncem pánevním,“ řekla mluvčí záchranky Mária Svobodová. 

Nedýchala

„Šlo to rychle. Za 10 minut byla malá na světě, ale nenadechla se a neplakala. Byla jsem v šoku, volala jsem na ni, záchranáři s ní něco dělali,“ svěřila se Marie. Nelehkou situaci zdravotníci s přehledem zvládli a za chvíli se ozval dětský pláč. A vše bylo, jak má být.

Obě jsou v pořádku

Janička jela do nemocnice jednou sanitkou, máma druhou. Po vyšetření skončilo dítě na pozorovacím pokoji pod lékařským dohledem, kde zůstalo do druhého dne. „Už ji mám u sebe. Jsem šťastná, že vše dobře dopadlo a záchranářům moc děkuji,“ řekla šťastná maminka. Na sestřičku už se těší bratříček Davídek (10).

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.