Vyrazte na Samos a nechte se okouzlit rodištěm slavného Pythagora | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Vyrazte na Samos a nechte se okouzlit rodištěm slavného Pythagora

 (ČSOB a.s.)

Pokud plánujete dovolenou v Řecku, nemusíte navštívit jen turisticky proslulé ostrovy, jako je Zakynthos či Rhodos. Jsou tu i další, možná méně známá místa, která ovšem také stojí za to.

Samos má co nabídnout

Neméně zajímavým místem v Řecku je Samos, který leží na východě v Egejském moři. Je to ostrov, který má hodně co nabídnout, a přitom je tu menší turistický ruch než jinde v Řecku. Připravte se na čisté moře a krásné pláže. Celý ostrov můžete postupně objevovat z auta nebo ze sedadla skútru. Snadno ochutnáte typickou řeckou kuchyni, ale zažijete i dobrodružství, třeba cestou za poznáním místní historie a kultury.

Ostrov bohatý na historii

Historie ostrova sahá hluboko do minulosti. Významnými osobnostmi, které zde žily, byl například Pythagoras, Ezop nebo Epikuros. Pythagorův život zde ovlivnil mnohé, a proto je i jedno z měst pojmenováno Pythagorion. Najdete tu také dvě významné památky, které jsou na seznamu světového dědictví UNESCO. Jedná se o Héraion, což jsou už jen pozůstatky antického chrámu na jihu ostrova. Druhou je Pythagoreion, který dnes nabízí ruiny po dříve významné antické pevnosti.

Pozor! Ať už vyrážíte kamkoli, myslete přitom na cestovní pojištění. Bez něj se v případě nehody či nemoci vystavujete komplikacím při úhradě léčebných výloh v zahraničí.

Ochutnejte typické Řecko

Řecká kuchyně patří mezi ty nejlepší na světě, protože si dává záležet na čerstvých ingrediencích. Hodně se využívá olivy, papriky, cukety, brambory, fazole, bylinky, ale i pečivo a maso, především ryby. Kuchyně s těmito surovinami také patří mezi ty nejzdravější. Známý je nejen řecký salát, ale také Musaka, což je maso zapečené s lilky a rajčaty. Výborná je i fazolová polévka Fasolada nebo rybí polévka Psarosoupa. Mezi nejznámější jídla patří Gyros nebo Souvlaki, což je řecký špíz s rajčaty. 

Vychutnejte si prázdné pláže

Dovolená na tomhle ostrově je ideální pro všechny, kteří mají rádi více soukromí a poklidnou dovolenou u moře. Záleží, ve kterém období vyrazíte, ale i v létě narazíte na pláže, kde si můžete užít dostatek klidu. Najděte si pro sebe tu svou, která vám bude nejvíce vyhovovat, nebo se vydejte prozkoumávat další místa po ostrově.

Cestujte po ostrově

Samos je menší ostrov, který nejlépe poznáte, vyrazíte-li po vlastní ose. Pronajměte si auto nebo skútr, se kterým se dostanete všude. Objevujte města jako Pythagorion, Karlovasi, Marathokampos nebo hlavní město Samos. Navštivte pláže a vodopády – doporučujeme zejména pláž Potami, na kterou budete mít nádherný výhled od kostela svatého Nikolase. Nedaleko pláže se nachází stejnojmenné vodopády, k nimž se dostanete neobvyklou cestou – pokud je chcete vidět, musíte se přebrodit vodou, která sahá až po pás. Tahle dovolená proto nemusí být jen relaxační, ale také plná nevšedních zážitků.

Vydejte se za poznáním 

Kromě již zmíněných památek UNESCO jsou tu i další podivuhodná místa, která stojí za návštěvu. Pokud vás láká historie, vydejte se za poznáním Pyhagorova života. Nedaleko města Marathokampos se ve skále Kerkis nachází Pythagorova jeskyně. Říká se, že tu Pythagoras žil, bádal a zároveň se skrýval před krutým vládcem. Najdete tu mnoho historických památek, k nimž se pojí zajímavé příběhy.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.