UNIKÁTNÍ FOTO: Vlčí smečka v Česku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

UNIKÁTNÍ FOTO: Vlčí smečka v Česku!

Červenec 2019 Mládě vlka spěchající za svojí smečkou.
Červenec 2019 Mládě vlka spěchající za svojí smečkou. (Foto Hnutí DUHA, www.selmy.cz)

Fotopasti zachytily letos v srpnu mladá vlčata v bývalém vojenském prostoru Ralsko. Vlci se v této lokalitě zabydlují po více než sto letech.

Už na jaře »cvakly« v Ralské pahorkatině značkující dominantní vlčici s nateklými struky. V červenci pak běžící vlče, které zřejmě pronásledovalo dospělé vlky. V srpnu se na dalším snímku objevilo vlče poprvé na hranici Krušných hor. Podle experta na velké šelmy Miroslava Kutala z Mendelovy univerzity v Brně je rozmnožení vlků v Ralsku úspěchem. „Je povzbudivé, že se vlčí smečce podařilo v oblasti Ralska opět rozmnožit a nadále tu žít v blízkosti lidí i přes zvýšený pohyb lesní techniky a velký pohyb turistů,“ zmínil Kutal.


Vlci se podle zoologů rozmnožili v Ralsku poprvé před pěti lety. „Šlo tehdy o první reprodukci výhradně na českém území. Genetické analýzy prokázaly, že zakladatelka této smečky přišla z Německa, z asi 70 km vzdálené oblasti Dauban mezi Budyšínem a Zhořelcem,“ řekl Petr Lumpe z Agentury ochrany přírody ČR.


Populace vlků roste také v Lužických horách, na Šluknovsku nebo v Krušných horách. Vlci podle člena vlčích hlídek Radka Kříčka dokážou uběhnout za den až stokilometrovou vzdálenost a zdejší prostředí jim svědčí. „Vlci jsou ze všech šelem nejvíce přizpůsobiví a jsou schopni se pohybovat na velké vzdálenosti,“ dodal. Po šesti letech stopování vlků viděl na Děčínsku malé vlče na vlastní oči.


K obědu srnčí, k večeři divočák
Expertizy prokázaly, že se vlci v oblasti Ralska živí z 50 procent srnčím, následuje se skoro 20 procenty divoké prase, dále jelen a daněk. Šelmy lesníkům pomáhají s lovem přemnožené divoké zvěře.

Víte, že...
...mladí vlci dospívají v prvním až druhém roce života a postupně smečku opouštějí – hledají si nová teritoria?
...v posledním, tzv. vlčím roce 2017/2018 zaznamenali zoologové existenci 16 vlčích teritorií, která alespoň částečně zasahují na české území?

Srpen 2019 Fotopasti zachytily mladé vlky v Ralské pahorkatině na severu Čech.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.