Holčičku (†4) zabil drak! Papírový... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Holčičku (†4) zabil drak! Papírový...

Indové nazývají vodicí šňůry manja. Jsou ostré jako břitva.
Indové nazývají vodicí šňůry manja. Jsou ostré jako břitva. (Foto Reuters, Twitter)

Pouštění papírových nebo plastových draků jako oblíbená zábava dětí? Kdepak, v Indii je to smrtelně nebezpečná kratochvíle! V krátké době totiž zemřelo už několik lidí, kterým podřízla krk šňůra od draka vznášejícího se ve vzduchu. Poslední obětí je holčička (†4), kterou vezl na motocyklu její otec.

V Indii je pouštění draků takřka národním sportem – a to zejména ve druhé polovině srpna, kdy Indové slaví svůj Den nezávislosti (15. srpna). Jenže tamní obyvatelé mají radši než běžné pouštění souboje draků, kdy se snaží z nebe »sundat« draky ostatních, čehož nejlépe docílí přeříznutím jeho vodící šňůry. Využívají k tomu ostré struny z kovu anebo silonu potaženého práškovým sklem. V Indii se takové bojové struny nazávají manja.
Právě ty se stalyosudné holčičce, když jí během projížďky s otcem na motocyklu prořízly tepny na krku!

Nejedná se ale o jediný případ. Prakticky stejný se stal během Dne nezávislosti inženýrovi (†28), který se rovněž projížděl na motorce. Ještě předtím zemřel tříletý chlapec poté, co se vlhké kovové lanko jeho draka dostalo do kontaktu s elektrickými kabely. V červenci zase vyhasl život holčičky (†3), kterou na motorce vezl její strýc. Stroj se zamotal do šňůry od draka a spadl ze silničního nadjezdu. Podle ekologických aktivistů dochází také k usmrcování a mrzačení zvířat.

Prodej? Jen »načerno«!

Přestože po sérii incidentů indická vláda už před třemi roky zakázala prodej nebezpečných šňůr, »načerno« se stále dají sehnat. Jejich uživatel ale riskuje pokutu v přepočtu zhruba 33 tisíc korun a až pětiletý pobyt ve vězení.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.