Plasty v Česku stárnou rychleji než na Antarktidě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Plasty v Česku stárnou rychleji než na Antarktidě!

Výzkum probíhal souběžně na antarktické polární Mendelově stanici (na snímku) a v areálu Masarykovy univerzity v Brně.
Výzkum probíhal souběžně na antarktické polární Mendelově stanici (na snímku) a v areálu Masarykovy univerzity v Brně. (Foto ara)

Šokující zjištění českých vědců! Oproti všem předpokladům výzkumný tým z Brna zjistil, že plasty v Česku stárnou čtyřikrát rychleji než na zmrzlé Antarktidě. Může za to radiace a znečištěné ovzduší.

Před třemi lety umístil geolog Lukáš Krmíček vzorky plastů poblíž polární stanice a další do areálu Masarykovy univerzity v Brně. S týmem vědců sledoval jejich stárnutí. Z výsledků vyplývá, že i díky znečištěnému ovzduší a o 13 procent vyššímu záření, než které panuje nad Antarktidou, u nás stárnou plasty čtyřikrát rychleji.
Vědci přitom očekávali pravý opak, nad ledovým kontinentem je totiž velká ozonová díra, která propouští radioaktivní UVB záření. „Musíme vědět, co plasty vydrží, a tomu přizpůsobit výrobu,“ okomentoval Krmíček pro server Novinky.cz přínos provedeného výzkumu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.