Řecké pochoutky u vás doma: Jak na to? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Řecké pochoutky u vás doma: Jak na to?

Tzatziki
Tzatziki (profimedia.cz)

Řecká kuchyně patří mezi nejchutnější a nejoblíbenější. Dalším plusem je nenáročnost a rychlá příprava. Co si tahle s koncem prázdnin připravit něco středomořského? Co třeba zkusit pravé řecké tzatziki a k tomu si dát souvlaki?

Tradiční tzatziki
Někdo považuje tento pokrm za omáčku třeba ke gyrosu, někdo za salát, jiný spíše za přílohu. A některé řecké restaurace nabízejí tzatziki (či tsatsiki) dokonce samotné jen s pita chlebem jako samostatné jídlo.
Potřebujete:
* 350 g řeckého jogurtu (pokud neseženete, můžete zaměnit za tvaroh)
* 1 nastrouhaná salátová okurka, ze které vymačkáte vodu
* 2 prolisované stroužky česneku
* 1 lžička citronové šťávy
* dvě lžičky olivového oleje
* sůl a pepř
* kopr (dle vaší chuti, nemusíte ho přidávat)
* někdy se také přidává máta
Postup:
Určitě nezapomeňte z okurky vyždímat co nejvíce vody, kterou při strouhání pustí. Všechny ingredience smícháme v jedné misce. Pak dejte směs minimálně na hodinu do ledničky »uležet« a následně můžete začít s ochutnáváním...



»Špízy« jménem souvlaki
Dá se říci, že právě souvlaki jsou brané jako jedno z řeckých národních jídel. Jedná se o masové špízy, které jsou nejčastěji z vepřového masa (je však také možné použít kuřecí, jehněčí nebo klidně rybu). Věděli jste, že slovo souvlaki je zdrobnělina středověkého slova špíz?
Potřebujete:
* 500 g vepřového masa
* 4 lžíce olivového oleje
* 4 lžíce citronové šťávy
* 2 lžíce červeného vinného octa
* 2 stroužky česneku
* 2 lžičky oregana
* 1 lžička tymiánu
* 1 lžička soli
* 0,5 lžičky pepře
Postup:
Na drobné kousky nakrájejte maso. Bylinky nasekejte, česnek prolisujte a smíchejte se zbytkem ingrediencí a promíchejte s masem. Směs marinujte minimálně 4 hodiny, nejlepší je však nechat maso v marinádě »odpočívat« přes noc. Poté napíchněte na špízy a ogrilujte z obou stran. Výborně souvlaki chutnají s tzatziki a čerstvým pita chlebem.

Zapečený balkánský sýr
Extrémně jednoduchý recept na rychlou pochoutku. K vytvoření tohoto jídla totiž potřebujete pouze dvě ingredience a určitě se pak budete olizovat až za ušima!
Potřebujete:
* 1 balíček balkánského sýra (použít můžete i řeckou fetu)
* sušené oregano
Postup:
Sýr nakrájejte na plátky maximálně asi půl centimetru tlusté, položte na plech (můžete použít i pečicí papír) a posypte oreganem. Dejte do trouby a vyndejte, až se na sýru vytvoří křupavá krusta.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.