Sněhurka fakt žila: Jmenovala se Maria Sophia von Erthal | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Sněhurka fakt žila: Jmenovala se Maria Sophia von Erthal

Původní verze známých pohádej jsou víc než děsivé
Původní verze známých pohádej jsou víc než děsivé (Walt Disney Pictures)

Krutá macecha, zrcadlo, děsivý les i důlní trpaslíci – základní stavební kameny pohádky o Sněhurce jsou podle všeho reálné! Náhrobek její předlohy odhalilo muzeum v Bavorsku.

Týraná aristokratka se jmenovala Maria Sophia von Erthal a žila v letech 1729 – 96. „Její životní příběh byl v oblasti počátkem 19. století dobře znám,“ řekl televizi BBC Holger Kempkens, ředitel Diecézního muzea v Bambergu. „Ač to nemůžeme jistě potvrdit, jsou náznaky, že Sophia byla předlohou pro Sněhurku.“ Bratři Grimmové pohádku vydali roku 1812. Dlouho žili pouhých 50 kilometrů daleko, takže Sophiin příběh jistě slyšeli.


Sophiin otec Philipp Christoph von Erthal byl zástupcem mohučského kurfiřta. V Lohru nad Mohanem provozoval manufakturu na zrcadla. Ta byla světově proslulá svou hladkostí, a tak se jim říkalo »mluvící zrcadla«, neboť mluví (ukazují) pravdu.
Po smrti manželky se znovu oženil. Nová žena, baronka Claudia, měla panovačnou povahu a upřednostňovala vlastní děti před vyvdanými. Sophia se vyznačovala laskavou povahou a péčí o chudé, ovšem macecha jí ze života dělala peklo, neboť otec často vyrážel na cesty po Evropě.



Nelze říci, jestli ji skutečně vyhnala, každopádně dodnes je Lohru divoký les Spessart, tehdy obávaný pro loupežníky i divou zvěř. A v dolech za sedmi kopci, aby se tam vešli, kutali hlavně malí lidé, potažmo děti – tedy trpaslíci! Naopak se ví, že Sophia mládí oslepla, zemřela jako stará panna. U tehdejšího kostela v Bambergu měla náhrobek, což byla tehdy u žen vzácnost. Později se objevil u místní rodiny, která jej nedávno věnovala muzeu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.