Milovnice mandelinka: Sex až 5krát denně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Milovnice mandelinka: Sex až 5krát denně!

Neutíkej mi.
Neutíkej mi. (Foto pro Aha! – Dana Ludvíčková)

Na českých loukách to žije! Není hmyzu, kterého by léto neprobudilo k sexuální aktivitě. Ta je nám kvůli mikrorozměrům a pohybu těchto zvířat nízko při zemi spíše neznámá. Přitom stojí za to jít do kolen a dění v jejich »ložnici« sledovat.

Zajímavě vypadá zblízka pohlavní život mandelinky. Tu si skoro každý vybaví jako nehezkého nežádoucího pruhovaného broučka okupujícího bramborové natě, a přitom existují i krásné a ne tak škodlivé druhy jakou je třeba mandelinka nádherná s kovově lesklým zbarvením. Svět jejich lásky má často pod drobnohledem svého fotoaparátu milovnice pozorování mikroživota Dana Ludvíčková z Orlických hor. „Je jich plná louka. Jsou velké asi jeden centimetr a září z každé kytičky. Především si oblíbily kozí nohu. Najdou se i čtyři na jedné květině,“ popisuje. Při pohledu na některé zachycené situace lze říci, že jsou srovnatelné s těmi ze života lidí.

I několikrát za den

Páření mandelinek může v době hezkého slunečného počasí nabývat až masového charakteru. Především se to týká mandelinek bramborových. Není tak divu, že některé stihnou mít během roku i tři generace. Páření těchto brouků se přitom může opakovat už po několika minutách a někteří se spolu dokážou pářit i třikrát až pětkrát během dne.

Víte, že...

...v přírodě se mandelinka nádherná vyskytuje od dubna až do září a největšího počtu dosahují koncem léta?

...ve světě je známo až 35 000 druhů mandelinkovitých a v Česku se jich nachází kolem 550?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.