Buchlovický zámek ničila vlhkost: Soudruzi ucpali kanály! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Buchlovický zámek ničila vlhkost: Soudruzi ucpali kanály!

Zámek s velkým parkem patří k barokním skvostům. Stavět se začal okolo roku 1700.
Zámek s velkým parkem patří k barokním skvostům. Stavět se začal okolo roku 1700. (Foto Aha! – Slávka Červená a archiv zámku)

Kde udělali soudruzi chybu? V 70. letech provedli injektáž základových stěn, ucpali odvodňovací a odvětrávací štoly a zámek v Buchlovicích začala odspodu rozežírat vlhkost. Perlu moravského baroka teď zachraňuje specializovaná firma. 

Technici zjistili, že v odvětrávacích kanálech stojí voda. „Musely se znovu obnovit, aby opět plnily svůj účel. S tím souvisela i rekonstrukce historických schodišť, opěrných zdí a dochované zámecké ledovny,“ řekla Aha! kastelánka Ivana Šupková. 

Beton je všude

Při injektáži se před čtyřmi desítkami let s betonovou směsí nešetřilo. „Byla všude ve štolách. Místy až do výše půl metru a vytvořila hráze držící vodu,“ vysvětlila kastelánka. A tak doslova jako permoníci se v podzemí začali vrtat dělníci z odborné firmy. „Původní systém byl velice důmyslný, promyšlený a konstrukce jsou dodnes dokonalé. Ale práce to není žádný med,“ řekl mistr Roman Kopal (56). 

Po břiše

„Stovky metrů se chlapi museli v úzkých prostorách plazit po břiše nebo lézt po čtyřech, a to i ve vodě. Z 80 % jsou šachty zasypané,“ poznamenal mistr. „Kdysi jsem dělal na šachtě. Přesně k té práci bych to přirovnal. Ležel jsem na břiše a i ta sbíječka byla nutná,“ prohlásil Karel Kubín (61).

V podzemí

Do jedné ze šachet mistr zavedl i redaktorku Aha!. Po žebříku dolů, přikrčit se a byli tři metry pod zemí v obnovené štole z bílých cihel. „Tady byla stará o rozměrech 40 x 50 cm. Já jsem se tam ani nevešel. Práce dělali štíhlejší. Vše se vybouralo a postavilo znovu do výšky 120 cm,“ přiblížil Kopal.

Teď je čeká Flora

V buchlovickém zámku nyní končí první etapa oprav v hodnotě 11,5 milionu. Následovat bude druhá – štoly v horní části zámku zvané Flora. „Existuje plánek štol, ale například tu ke spodní kašně jsme ještě nenašli, naopak jsme narazili na jiné, tak kdo ví, co nás čeká,“ dodal Roman Kopal.

Víte že...

...tajuplných chodeb a kanálů je pod zámkem a v jeho okolí na 1500 metrů?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.