Soud o český zámek pokračuje: Hrubý Rohozec je můj! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Soud o český zámek pokračuje: Hrubý Rohozec je můj!

O tento zámek se vdova soudí
O tento zámek se vdova soudí (Foto Aha! - Jitka Pecharová, Profimedia.cz)

Bude Hrubý Rohozec soukromý, nebo státní? Oprávněností restitučního nároku na majetek po Karlu Des Fours Walderode (†95) se zabývá hradecký krajský soud. Domáhá se ho vdova Johanna Kammerlanderová.

Vlastnictví majetku v hodnotě tří miliard, o který přišel v roce 2000 zesnulý manžel Rakušanky jako občan Německa na základě Benešových dekretů, se rod Walderode domáhá už 25 let. „Od roku 2003 ten spis narostl už do výšky 160 centimetrů,“ přiblížil rozsah kauzy soudce Pavel Kumprecht. Zatím poslední rozsudek v případu, který vydal soud v Semilech předloni, uznal, že rod Walderode má na panství restituční nárok. Proti verdiktu se odvolalo několik státních institucí. Hradecký krajský soud rozhodne o jejich námitkách příští úterý.

Na začátku prohrávali
Restituční kauza hraběcího rodu Walderode zaměstnává soudy od konce 90. let. Stát v ní přitom byl úspěšný až do roku 2008. Tehdy Nejvyšší soud vydal ovdovělé dědičce Johanně Kammerlanderové čtvrthektarový les na Liberecku. Jelikož se ale Rakušanka soudí o stovky parcel, jde o velmi malou část. Pokud by vyhrála odvolací soud, šlo by o její druhý a asi největší úspěch, který by jí otevřel cestu k získání dalšího majetku.

Získá státní zámek?
Mezi budovami a pozemky, které chce Johanna Kammerlanderová vrátit, je i státní zámek Hrubý Rohozec v Turnově. Ten byl původně založen roku 1280 rodem Markvarticů. Šlechtický rod Walderode mu dal v 19. století dnešní podobu. Jeho posledním majitelem byl Karel Des Fours Walderode, který ho vlastnil do konfiskace roku 1946.

Vdova Johanna Kammerlanderová

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.