Velký evropský průzkum: Kolik natankujete za svou výplatu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Velký evropský průzkum: Kolik natankujete za svou výplatu!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Unipetrol)

Je léto, čas dovolených, na které se mnozí Češi vydávají autem. A úsměv na rtech motoristům mohou vykouzlit klesající ceny pohonných hmot. Zlevňování sice není nikterak závratné, ale každá koruna se počítá. Navíc ve srovnání s Evropou si můžeme za svoji výplatu nějaký ten litřík benzinu dovolit.

Za poslední týden klesly ceny benzinu i nafty o čtyři haléře. Litr Naturalu 95 se tak dostal na průměrnou cenu 32,96 korun. Majitelé dieselů pak tankovali za 32,09 koruny. Pohonné hmoty jsou tak nejlevnější od přelomu letošního dubna a května. Proč ale pumpaři netěží z vrcholící motoristické sezony a ceny nešponují? Podle ekonoma Lukáše Kovandy si to netroufnou kvůli silné konkurenci v branži.

Zasekne se

Od konce května benzin i nafta zlevnily o více než 70 haléřů, výraznějším poklesům ale brání vývoj na světovém trhu s ropou. „Klíčovým způsobem promlouvá do stagnace cen ropy obava ze zpomalování globální ekonomiky, způsobené napětím v mezinárodních ekonomických, ale i politických vztazích. To ochromuje poptávku po ropě, a zprostředkovaně tak snižuje tlak na růst cen pohonných hmot,“ vysvětlil Kovanda.

Kolik natankujeme?

V rámci Evropské unie jsou na tom Češi s cenami benzinu ještě docela dobře a patří do středu. Ze 28 zkoumaných zemí, kde se porovnávalo, kolik litrů benzinu si mohou lidé koupit za průměrnou čistou mzdu, jsme se umístili před Slováky nebo Poláky. Nejlépe jsou na tom Lucemburčané, druzí jsou Švédi a třetí Irové. Na chvostu žebříčku je Bulharsko, Rumunsko a Řecko.

Jsme na tom lépe

Před deseti lety se průměrná cena benzinu pohybovala kolem 26 korun za litr. Jenže výrazně nižší byla v roce 2009 i průměrná mzda v Česku, která v čistém lehce přesáhla 18 tisíc. Takže jsme si za svoje výplaty mohli dovolit o nějakých 70 litrů benzinu méně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.