Benzin zdražuje a ekonomové tvrdí: Pumpaři si jen mastí kapsy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Benzin zdražuje a ekonomové tvrdí: Pumpaři si jen mastí kapsy

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Ilustrační foto Aha! – Daniel Černovský)

Řidiči v Česku už začali pociťovat víkendové útoky na rafinérie v Saúdské Arábii. Majitelé pump zvedají ceny pohonných hmot, i když podle analytiků k tomu nemají příliš důvodů.

„V úterý benzin podražil v průměru o dva haléře a nafta o tři. Ve středu pak průměrná cena benzinu vzrostla o další čtyři haléře na 32,50 koruny, a průměrná cena nafty dokonce o deset haléřů na 31,86 koruny,“ uvádí ekonom Štěpán Křeček z BHS. Situaci v Saúdské Arábii se ale podle ekonoma Lukáše Kovandy z Czech Fund podařilo poměrně rychle uklidnit. „Přetrvává však eskalované politické riziko, které obchodníky vede k tomu, že k ceně ropy připočítávají rizikovou přirážku,“ uvedl. Podle něj by pohonné hmoty ale už zdražovat neměly. O tom je přesvědčen i Křeček. „Čeští pumpaři se situace v Saúdské Arábii snaží využít k navýšení svých marží, přestože vzhledem k zásobám by se situace na ropném trhu zatím neměla projevovat v koncových cenách,“ tvrdí.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.