Zabalte si lékárničku na prázdniny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zabalte si lékárničku na prázdniny

Lékárnička by neměla na cestách chybět.
Lékárnička by neměla na cestách chybět. (Foto Shutterstock.com)

Začíná doba dovolených a my pomalu »balíme kufry«. Nezapomeňte přibalit i lékárničku. Sice je lepší ji nepotřebovat, ale kdo je připraven, nebude zaskočen... A nebude klopotně v cizině lékárníkovi vysvětlovat, co vlastně potřebuje koupit.

Očkování s předstihem
Návštěva některých zemí vyžaduje zvláštní očkování, například proti tyfu nebo žluté zimnici. Na vakcinaci ale musíte myslet s předstihem a nenechávat ji na poslední chvíli. Některá očkování se totiž skládají z více dávek.

Antibiotika s sebou?
V posledních letech s sebou lidé preventivně vozí i antibiotika. Ne vždy je to ale dobrý nápad a před jejich užíváním je nutné vždycky se poradit s lékařem, třeba i telefonicky nebo e-mailem.

Co nesmí v lékárničce chybět
Výběr léků samozřejmě přizpůsobujte tomu, kam jedete, a svému zdravotnímu stavu. Některé medikamenty si ale před cestou stojí za to pořídit v lékárně vždy. Podle MUDr. Jiřího Bartoše ze Sdružení praktických lékařů by součástí každé lékárničky měl být chladící gel, prášky na bolest, průjem a zácpu. Opomenout byste neměli ani kapky do nosu, náplast, pastilky proti bolesti v krku či antihistaminika na alergickou reakci. Ti, kterým se dělá při jízdě v autě nebo autobuse špatně, by si s sebou měli přibalit i lék proti nevolnosti. 

Cesta letadlem
Přípravky na bolest spolu s léky, které užíváte pravidelně, je dobré vždy vzít s sebou na palubu letadla. Pozor ale na roztoky, jejichž objem nesmí přesáhnout 100 mililitrů.

Konzultujte s lékařem
Existují léky, které se hodí na každé dovolené a měly by tvořit základ vaší lékárničky. Před odletem se ale poraďte se svým praktickým lékařem, který vám doporučí, co je vhodné pro typ dovolené i zemi, do které zrovna cestujete.

Pravidelné léky
Pokud užíváte některé léky pravidelně, zabalte je jako první. Léky na předpis budete jen těžko shánět jinde.

Pozor na prošlé léky
Před každou cestou je nutné lékárničku zkontrolovat a ujistit se, že léky nepřekročily svou lhůtu trvanlivosti.

Dezinfekce
Ideální je také s sebou přibalit bezoplachový dezinfekční gel, který budete mít vždy po ruce.

Za exotikou
Výlety do exotických zemí jsou stále populárnější. Uzpůsobit byste tomu měli i svou lékárničku. Praktik může předepsat například léky proti silným cestovatelským průjmům, na něž by volně dostupné pilulky nemusely stačit. Lékař vám také může doporučit vhodná probiotika. Samozřejmostí je s sebou vzít opalovací krém i léčivý přípravek na popálenou kůži s obsahem panthenolu a repelent.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.