Jakub (14) spadl z kola: Život mu zachránil Lukáš (14) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Jakub (14) spadl z kola: Život mu zachránil Lukáš (14)

Zachránce Lukáš (vpravo) s Jakubem.
Zachránce Lukáš (vpravo) s Jakubem. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Kamarádství dvou osmáků z Kroměřížska před rokem přerostlo v opravdové přátelství. Lukáš Kozel z Karolína totiž zachránil Jakubu Hartlovi (oba 14) z Nové Dědiny život. Ten zítra díky němu může slavit své druhé narozeniny!

Loni vpodvečer 15. června se kluci vraceli na kolech domů. V Nové Dědině najel Jakub na štěrk na silnici a následoval ošklivý pád. Hlavou narazil přímo do obrubníku a utrpěl těžké zranění.  „Neodpovídal, obracel oči, začal sípat. Byly to dost adrenalinové okamžiky. Vytáhl jsem mu zapadlý jazyk, dal ho do stabilizované polohy a zavolal záchranku. Když mi doktor pak řekl, že jsem mu zachránil život, brečel jsem a pak ještě dvě hodiny doma,“ líčil Lukáš, který převzal ocenění Zlínského kraje.


Nebylo první. V květnu patřil na pražském Žofíně k nejmladším oceněným Českým červeným křížem. „Dostal jsem medaili za záchranu života. Ve škole chodím na kurzy první pomoci Červeného kříže. Tak si dost pamatuji,“ přiblížil.
„Jsem moc rád, že jsem tu. Ten den jsem si zapomněl vzít helmu. Vypadalo to prý hrozně. Naši za mnou denně jezdili do Brna a mamka pořád brečela,“ vzpomínal Jakub. „Léčil jsem se celé prázdniny. Snad bude vše dobré a Lukášovi moc děkuju,“ dodal Jakub.


Co řekly maminky
„Jsem moc pyšná, že to syn dokázal. Ani ve snu by mě to nenapadlo,“ řekla maminka Lukáše Věra. „Jsme vděčni, že byl tak duchapřítomný,“ reagovala Jakubova máma Denisa (45).

Co dodal ředitel školy
„Škola není jen o známkách, ale i o přátelství a takových pěkných činech. Jsem rád, že to dopadlo dobře a že naše kurzy první pomoci mají smysl,“ sdělil František Látal (35).

Mluví Jakub Hart a Lukáš Kozel:

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.