Hrůza na kolejích… Dráhy zase obchází zubatá! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Hrůza na kolejích… Dráhy zase obchází zubatá!

Z kabin se vysypalo sklo.
Z kabin se vysypalo sklo.

PRAHA/STRAKONICE – Tolik vážných nehod za sebou dráhy dlouho nepamatují! Po páteční smrtelné srážce pendolina s chodcem se včera stalo několik dalších nehod. Při jedné z nich bylo dokonce 13 zraněných!


Na Strakonicku u Vodňan mezi zastávkami Pražák a Svinětice se včera v 8.10 ráno čelně srazily dva motorové osobní vlaky. Jely rychlostí 20 km/h. Cestovalo v nich 25 lidí a téměř polovina utrpěla zranění – dvanáct lidí lehce, jedna žena byla zraněna středně těžce. „Na místě zasahoval i vrtulník a několik sanitních vozů,“ řekl Nedělnímu Aha! ředitel jihočeské záchranky Marek Slabý.

Náraz poškodil nárazníky obou souprav a vysypala se čelní skla. Škoda na vlacích se pohybuje kolem 150 tisíc a provoz na trati byl přerušen déle než čtyři hodiny. Proč k nehodě vůbec došlo? Podle Drážní inspekce zřejmě nehodu zavinil jeden ze strojvedoucích. „Vina je na straně Českých drah. Je to jednokolejná trať, takže je jasné, že tam nemohou jezdit dva vlaky proti sobě. Je to selhání lidského činitele,“ řekl novinářům vrchní inspektor Drážní inspekce František Steier. Vlak od Číčenic jezdí od pondělí do soboty. Strojvedoucí, který řídil soupravu od Volar, si podle Steiera spletl dny a myslel si, že je neděle a vlak v protisměru nepojede. Nepočkal na něj tedy v Bavorově, kde se měly soupravy křižovat. „České dráhy by se chtěly omluvit všem cestujícím, kterých se ta nehoda dotkla. Samozřejmě se všemi zraněnými zahájíme jednání o případném odškodnění,“ řekl Nedělnímu Aha! tiskový mluvčí ČD Ondřej Kubala s tím, že dráhy mají přesně stanovené postupy a tabulky, jak odškodnění vypočítat.

Nebyla to však jediná nehoda, která se na kolejích včera stala. Ve stejnou dobu v Táboře vykolejil osobní vlak, který jel na trati Tábor – Bechyně. „Nehoda se obešla bez zranění, došlo tam jen k vyjetí podvozku mimo koleje,“ řekl Kubala.

A mezinárodní rychlík Cassovia z Prahy do Košic usmrtil včera nad ránem na Karvinsku pětačtyřicetiletého muže. Ten zřejmě spáchal sebevraždu.


Autor: (nek, mp)
Foto pro Aha! – Linda Petrová

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.