Omezení rodičovského příspěvku budí vášně: Rozzuřené maminky chystají demonstraci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Omezení rodičovského příspěvku budí vášně: Rozzuřené maminky chystají demonstraci!

Viktória Štefánková
Viktória Štefánková (Foto Aha! – Mária Rušinová)

Tolik naštvaných reakcí asi politici nečekali. Kvůli tomu, že by se měl rodičovský příspěvek od Nového roku zvýšit pouze pro novorozence, začaly dokonce matky sepisovat petice a chystají demonstraci.

Rodičovský příspěvek by se měl zvýšit o 80 tisíc korun na 300 tisíc. Jenže to má háček. Koalice se dohodla na tom, že navýšení bude jen pro nově narozené děti od 1. ledna příštího roku. A právě kvůli tomu se na sociálních sítích vzbouřili rodiče a do ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (37, ČSSD) začali tepat. Slíbila totiž 26. listopadu 2018, že se navýšení bude týkat všech rodin s dítětem do 4 let.

Dokonce kvůli tomu dostala stovky zpráv od rozhořčených maminek, a tak chce najít chybějící peníze buď ve svém rezortu, nebo navrhuje novou bankovní daň. Tu ale odmítá hnutí ANO. Nadávkám se nevyhnula ani šéfka státní kasy Alena Schillerová (55, za ANO), která se netají tím, že by nejradši nezvyšovala příspěvek vůbec. Nakonec ale také couvá.


Hledá úspory
A naštvané maminky, které dokonce chystají na Mezinárodní den rodin (15. května) protestní demonstraci v Praze, nenechaly spát ani premiéra Andreje Babiše (64, ANO). „Nechápu, proč opět slibovala (Maláčová, pozn. red.) něco, na co neměla peníze. Pořád ale platí, že máme dost času, protože rozpočet budeme schvalovat až na podzim,“ řekl včera pro Aha! premiér. A pokud ministryně Maláčová najde ve svém úřadu chybějících 8 miliard, je ochoten připustit zvýšení pro všechny. „O možných variantách placení rodičovské ještě budeme jednat znovu na koaliční radě,“ dodal premiér.

Co se objevilo na sociálních sítích
Na Facebooku během úterý vznikla skupina rodičů, která do uzávěrky Aha! měla skoro 40 tisíc členů. A většina maminek žádá jen to jedno – aby se příspěvek zvýšil všem. „My matky nemáme prakticky nárok na nic a o vše se musíme doprošovat, a to stejně s nulovým výsledkem. Proto se cítím nehorázně podvedena tímto nespravedlivým rozhodnutim,“ píše například paní Veronika v komentáři.


Viktória Štefánková (25) pro Aha!: Ať už radši nic neslibují 
Rozzuřená pětadvacetiletá maminka Viktória Štefánková kontaktovala redakci se svým příběhem. „Počítala jsem se slibovanými 300 tisíci a nastavila si čerpání příspěvku na 15 tisíc měsíčně. Nedávno jsem podala žádost o snížení a od dubna nastupuji do práce,“ řekla Aha!. „Ať si paní ministryně zkusí žít z peněz, které nám matkám dávají a myslí si, že nějakým opatřením zvýší porodnost. Za takový peníz se rodit další děti nebudou,“ sdělila naštvaná matka. „Teď tu žádost budu zase měnit, naštěstí se to dá poslat poštou, ale zase něco vyplňovat, no hrůza,“ povzdechla si. A podle Štefánkové vláda jen slibuje. „Už v době, kdy jsem byla těhotná, to slibovali. Že chtějí podporovat rodiny. Je to k smíchu. Ať už nic neslibují,“ dodala.

Přečtěte si
rimmryabov...@...
21. 3. 2019 • 19:28

Unavený z neustálých pokusů o zhubnutí? Doporučuji nejlepší lék na hubnutí, pomohl mi > > > > www.Takeslim.com

ptacek5
21. 3. 2019 • 12:00

Paní ministrině je tupá jak brusle. Ale vládě se hodí do krámu. Myslím, že by fakt měli zapřemýšlet, jak to má rodině zvládat. Když vezmete, že matka má na měsíc průměr, a myslím tím průměr v průběhu 3 let 6500 Kč, tak bych chtěla vidět všechny naše papaláše, jak s tím dokáží žít. V případě, že manžel pracuje, tak vezměme průměrnou mzdu 20 000 čistého takže na člena domácnosti vychází cca 8 800 Kč. Důchodci mají průměrně 12 000 a přidává se jim každý rok. A musí na ně někdo pracovat, že? pokud ale ženy nebudou rodit za takových podmínek, tak kdo?

1pravda1
21. 3. 2019 • 11:29

Prostě tu ekonomickou nulu Maláčovou neposlouchat a počkat. Ona fakt jen žvaní a slibuje a shání body pro ČSSD. Posledně zase slibovala zvýšení životního minima a tím všech dávek. Toto na veřejnosti musela ihned dementovat Schillerová, že opravdu zvyšování dávek podporovat nebudou. Maláčové už ta funkce leze na mozek, jak je sebestředná a blábolivá.

zadnice
21. 3. 2019 • 09:57

Maláčová je užvaněná slepice, která vůbec nepřemýšlí než vypustí své "sliby" zpusy. No prostě slibotechna ČSSD jako vyšitá!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.