Jana Částková (43) má přes 30 let zvláštního koníčka: Sbírá ořezávátka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jana Částková (43) má přes 30 let zvláštního koníčka: Sbírá ořezávátka!

Ořezávátka má Jana Částková uložena v malé místnosti v těchto vitrínkách, které jsou celkem čtyři.
Ořezávátka má Jana Částková uložena v malé místnosti v těchto vitrínkách, které jsou celkem čtyři. (Foto Aha! – Jitka Pecharová, martaltes.com)

Mnohdy o někom prohlásíme, že není žádné ořezávátko. Myslíme tím, že tento člověk něco dovede. Ale proč ořezávátko? Vždyť to je taková malá, mnohdy titěrná věc? Asi proto, že strouhátko tužek je dost důležitou pomůckou! Pro Janu Částkovou (43) ze Dvora Králové i krásným předmětem. Ořezávátka proto sbírá. Už jich má přes 4 tisíce...

„S jejich sbíráním jsem začala, když mi bylo deset. Potřebovala jsem ořezávátka do školy a také se mi zalíbil tehdy prodávaný čínský design,“ vzpomínala Jana. Jako dítě, kdy ještě neměla peníze, loudila zakoupení ořezávátka hlavně na babičce. Dostávala ho i k Vánocům a k narozeninám, nebo jí ho maminka zakoupila na prázdninových zájezdech v zahraničí. Postupně si je sháněla sama a začala je dostávat i od známých a cizích lidí.

První byla kachnička
„Když mi bylo 21 let, měla jsem 400 ořezávátek,“ řekla invalidní důchodkyně. Ve své sbírce, která má po 33 letech shromažďování hodnotu kolem 30 tisíc, má dochované i svoje úplně první ořezávátko. Jeho čepele jsou v plastovém krytu zdobeném figurkou kachničky.

Hezké, ale nefunkční
Janu vždy nejvíce zajímala hlavně ořezávátka představující konkrétní věc a se zajímavým designem. Přitom zjistila, že taková bývají nepoužitelná. „Tužka se v nich často láme a jsou tedy na okrasu pro sběratele nebo pro děti na hraní. Nejlépe ořezávají většinou naopak ořezávátka jednoduchá,“ řekla sběratelka.

Rakev i erotika
Ve sbírce Jany Částkové jsou převážně ořezávátka se zpodobněním zvířátek, postaviček a běžně používaných předmětů. Najdou se ale i méně obvyklé motivy. Krytku ostří tvoří i rakev, bible či intimní partie. Zajímavá je sada s postavami znázorňujícími různé sporty. Nejstarší ořezávátka má paní Jana z první republiky a válečného období. Nejmenším je strouhátko k ostření samostatné tuhy a k největším patří atrapa historického telefonu na kličku.

Už je to 190 let
Historie ořezávátka sahá do třicátých let 19. století. První patent na něj byl vydán v roce 1828 francouzskému matematikovi Bernardu Lassimonovi. Poté se objevovaly vylepšované vynálezy, fungující například na principu broušení smirkovým papírem, frézování či ořezávání čepelemi. Většinou šlo o velké typy. První ruční ořezávátko zkonstruoval v roce 1847 Therry des Estwaux. Elektrické vzniklo ve 40. letech v New Yorku. Do dnešní doby získalo ořezávátko mnoho podob, tvarů a velikostí a k jeho výrobě byl použitý kov, plast, dřevo, guma, porcelán, textil a další materiály.

Víte, že...
...tužku lze v ořezávátku ostrouhat až sedmnáctkrát?
...v Česku je v současnosti kolem 25 sběratelů ořezávátek?



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.