Neobvyklá sbírka Miroslava Kelemana (64): Má 16 tisíc smutečních parte! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Neobvyklá sbírka Miroslava Kelemana (64): Má 16 tisíc smutečních parte!

Ve sbírce jsou nejen parte českých nebožtíků, ale i smuteční oznámení ze zahraničí.
Ve sbírce jsou nejen parte českých nebožtíků, ale i smuteční oznámení ze zahraničí. (Foto Aha! – Jitka Pecharová)

Takovou sbírku nemá snad nikdo na světě! Miroslav Keleman (64) z Chrasti na Chrudimsku už jako malý kluk začal sbírat smuteční parte. Prvních 100 dostal od kamaráda svého dědečka. Dnes jich má doma plné krabice.

Práce v pohřebnictví


K mnohým parte se Miroslav Keleman dostal díky tomu, že od 70. let do důchodu pracoval v pohřebnictví, přestože se vyučil na malíře a natěrače. Organizoval obřady, pronášel smuteční řeči a podílel se na hudebním doprovodu, umí hrát na heligón a tubu. Na pohřby jezdí hrát dodnes.

Získá i Gottovo parte?


Některá smuteční oznámení ve sbírce daly Miroslavu Kelemanovi pozůstalé rodiny, jiná si sehnal sám. O ta, která informovala o skonu a rozloučení s významnou osobností, si většinou napsal. Jeho sbírku tvoří parte stará i více než 100 let, a nyní doufá, že k nim přibude i to Karla Gotta, o které se chystá napsat rodině.

Nejvíc si váží parte Kmocha


Nejvíc si majitel rozsáhlé sbírky smutečních oznámení cení toho, že má parte známého skladatele a věhlasného kapelníka Františka Kmocha. To se v originále dochovalo jen ve dvou kusech.


Význam jako rodný list


Ve smutečním parte spatřuje Miroslav Keleman důležitý dokument. „Patří k životu podobně jako rodný list a katolík by si neměl dovolit jej vyhodit. Jsou tam příběhy a od doby, kdy se stalo populární dělat stromy života, lidé i díky jejich dochování mohou dopátrat předky,“ tvrdí.

Celý článek najdete v tištěné verzi Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.