Vinaři brání úrodu - Klidně budou střílet! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vinaři brání úrodu - Klidně budou střílet!

Podle Jana Blažka platí na zloděje jen ostře nabitá zbraň. Vzduchovka, malorážka či brokovnice se tak stala nezbytnou pomůckou vinařů.
Podle Jana Blažka platí na zloděje jen ostře nabitá zbraň. Vzduchovka, malorážka či brokovnice se tak stala nezbytnou pomůckou vinařů.

ZLÍN – Ve slováckých vinohradech rychle dozrává letošní úroda, hrozny mají už teď nebývalou cukernatost a vinobraní je za dveřmi. To ovšem stejně dobře jako vinaři vědí i nenechavci, kteří se chodí zásobit ještě předtím, než začne oficiální sklizeň.


Ve výbavě mnoha vinařů proto nechybí vzduchovky, ale i malorážky a brokovnice. „Zloději si alespoň dají větší pozor a mému vinohradu se vyhnou obloukem. Hned se totiž rozkřikne, kdo tady má pušku. Mít broky třeba v kalhotách není žádná slast. A já váhat nebudu,“ říká kunovický vinař Jan Blažek (65) s tím, že ve vinici Na Starých horách pamatují i případy, kdy šlo o život. „Mému kamarádovi zloději vyhrožovali i zabitím, přitom jen hlídal svůj majetek,“ vzpomíná vinař Blažek.

Policisté potvrzují, že se na Slovácku stále častěji setkávají s dobře organizovanými skupinami zlodějů, kteří přes noc nakradou i tuny sladkých hroznů. Zároveň však varují, že při postřelení zloděje hrozí několikaletý trest i hlídačům vinic.


Autor: (jč)
Foto pro Aha! – Ivan Dostál

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.