Operace není jediné řešení! Co zabírá na křečové žíly? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Operace není jediné řešení! Co zabírá na křečové žíly?

 (Shutterstock)

Trápí vás těžké nohy, metličky, křečové žíly nebo další, pokročilejší stadia chronického žilního onemocnění nohou? A přemýšlíte o operaci? Zákroků se nabízí více, ale možná existuje i jiná pomoc.

Díky moderním operačním metodám není nutný pobyt v nemocnici, operační výkon probíhá ambulantně. Samotná operace ale nestačí. Její výsledky je třeba podpořit změnou životního stylu a dlouhodobým užíváním léků, jinak se velmi pravděpodobně stav žil časem opět zhorší.

DODRŽUJTE ZÁSADY

Tři základní zásady vám jednak mohou pomoci operaci zcela předejít nebo v případě, že jste ji již podstoupili, rychleji se zotavit a také zajistit, aby výsledky byly co nejtrvalejší.

ÚPRAVA ŽIVOTNÍHO STYLU

– zahrnuje pravidelný pohyb (chůze, plavání, jízda na kole) a odpočinek se zvýšenou polohou nohou. Nepříjemné příznaky zlepší také volné oblečení a pohodlná obuv, v případě nadváhy snížení hmotnosti. Nevhodné jsou teplé koupele a obecně vystavování nohou vyšším teplotám (např. v sauně).

KOMPRESNÍ LÉČBA

– jedná se o punčochy nebo bandáže, které snižují žilní tlak. Jejich výhodou je okamžitá
úleva a to, že brání dalšímu zhoršování onemocnění. Měly by tak být v šatní skříni hned od prvních pocitů těžkých nohou a otoků.

VENOFARMAKA

– léky posilující žilní stěnu; měly by být součástí léčby od prvních příznaků chronického žilního onemocnění tak, aby k operaci nemuselo dojít. Pokud je onemocnění zachyceno v pozdějších stadiích, venofarmaka jsou součástí předoperační i následné péče. Důležité je přitom užívat je dlouhodobě a pravidelně. Pojišťovna léčbu částečně hradí.

Jaké jsou operační metody?

Skleroterapie – využívaná hlavně pro léčbu metliček a zbytků po operaci křečových žil. Spočívá v uzavření postižené žíly speciální látkou způsobující místní zjizvení a uzávěr. Nevyžaduje hospitalizaci, ale bývá nutné opakování zákroku. Skleroterapie také není vhodná pro pokročilejší stadia.
Cena: od 2000 Kč

ClariVein metoda – jedná se o mechano-chemickou metodu, která je spojená s rychlejším zotavením a menší pravděpodobností komplikací. (Podobnou alternativou je použití biologického lepidla, ale to vyjde na dvojnásobek.)
Cena: 25–30 000 Kč za operaci na jedné noze

Laserová metoda – při tomto způsobu je do žíly zavedena speciální sonda vysílající laserové záření. Rekonvalescence trvá týden až dva.
Cena: 20–30 000 Kč za operaci na jedné noze

Radiofrekvenční technika – při ní je do žíly zavedena speciální sonda vysílající bipolární radiofrekvenční proud. Stejně jako laserová metoda znamená rychlejší rekonvalescenci.
Cena: cca 25–30 000 Kč

Chirurgické odstranění křečových žil – spočívá ve vytržení nefunkční žíly, nejčastěji od třísla do podkolení nebo od podkolení do poloviny bérce. Rekonvalescence je bolestivá, často spojená se vznikem krevních podlitin a trvá i týdny. Cena: plně hradí pojišťovna

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.