Přehledný manuál pro boj s léty | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Přehledný manuál pro boj s léty

 (ilustrační foto)

Šťastné mládí roky neřeší, ale u každého se jednou dostaví okamžik, kdy si uvědomí, že čas je neúprosný a léta přibývají rychleji, než se kdysi zdálo. Čas zastavit sice nejde, ale s věkem, ať už duševním či psychickým, můžete poměrně úspěšně bojovat. Budete-li důslední, datum, kdy jste se skutečně narodili, bude okolí uvádět v údiv.

Hbitá mysl

Zachovejte si zdravou mysl! Místo pasivního sledování televize čtěte, luštěte křížovky, buďte společenští, učte se jazyky, cestujte, hrajte si s vnoučaty. Prospívá optimismus a mozek prý pracuje lépe i tehdy, pokud se smějete. Dnes je možné sáhnout i po volně dostupných stimulantech mozkové činnosti (např. ginkgo bilobě či lecitinu).

Srdce jako zvon

I když v případě rizika kardio-vaskulárních onemocnění hraje důležitou roli genetika, pohlaví i věk, je dobré se o srdce starat. Součástí prevence je zdravý a pravidelný pohyb, rozumný způsob stravování. V každém případě není dobrý vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, cukrovka, kouření, nadváha či obezita, sedavý způsob života, stres.

Bezproblémový pohyb

Na zdraví kloubů má negativní vliv nadváha a těžká fyzická práce, roli hrají i dědičné faktory a prodělaná zranění kloubů. Prospívá jim přiměřený pohyb, pestrá strava s dostatkem kolagenních bílkovin a minerálů. Je-li již náročná manuální práce nutná, pak je stejně potřebný dostatek odpočinku.

Zdravé oči

Očím neprospívá dlouhé sledování televize a monitorů počítačů. Ve slunných dnech chraňte oči slunečními brýlemi. Důležité jsou preventivní prohlídky. Brýlí, kterými lze mnohé oční vady korigovat, vás dnes mohou zbavit moderní laserové operace.

Péče o chrup

Zuby je třeba čistit alespoň dvakrát denně, po snídani a po večeři. Stěžejní je dostatečné čištění mezizubních prostor, kterým předejdete vzniku zubních kazů a zánětům dásní, které mohou vést až k parodontóze. Preventivní prohlídky jsou samozřejmě základ.

Proti vráskám

Ochrana pleti před předčasným stárnutím zahrnuje ochranu proti UV záření, antioxidanty, dostatečný přísun vitaminů i používání vhodné kosmetiky, nekouření, dostatek odpočinku. I současné možnosti dermatochirurgie jsou neuvěřitelné, pokud je provádějí odborníci.

Střídmost

Střídmost je pokládána za jeden z důvodů, proč se vysokého věku – a ve zdraví – dožívají představitelé mnohých mnišských řádů, kteří se nepřejídají, neholdují alkoholu... Nikdo vás nenutí žít jako mniši, stačí se nepřejídat, omezit tučná či sladká jídla a alkohol požívat s rozumem.

Optimismus

Pozitivní přístup k životu je hotový elixír mládí. Nerudnost, závist, zloba, to všechno ukrajuje ze života po velkých kusech, přidává léta, přináší neduhy a nemoci. Pokud budete k životu přistupovat optimisticky, organismus z toho načerpá energii a sílu do dalších dní i let.

Hlavně klid!

Žádné zbytečné rozčilování! Dnešní svět nezměníte, s politiky nehnete, děti už si budou dělat, co chtějí. Pod náporem stresu tělo stárne velmi záhy. Psychické uvolnění vám nabídne milá knížka, ale třeba i jóga nebo krátká meditace apod. Mysl zkrátka uchovávejte v pohodě.

Nebuďte sami

Stýkejte se s přáteli, dětmi, vnoučaty, sousedy, stáří pak bude v těžké nevýhodě. Příjemná společnost jiných lidí má blahodárný vliv na lidskou psychiku, a tím i fyzické zdraví. Samozřejmě nezatracujte sex, i když ho možná nebude tolik a nebude tak vášnivý jako kdysi. Máte-li potíže, nebojte se hledat pomoc. Kromě uměle vyrobených podpůrných prostředků existují i přírodní afrodiziaka. Mezi nejznámější patří čokoláda, sklenka alkoholu či zázvor.

 

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.