Zlínský zámek zaplnily letadla, lodě i auta: Výstava splněných snů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zlínský zámek zaplnily letadla, lodě i auta: Výstava splněných snů!

Známý Čmelák Z-37, který vyrábějí v Moravanu Otrokovice. Autor František Hrbáček z Holešova.
Známý Čmelák Z-37, který vyrábějí v Moravanu Otrokovice. Autor František Hrbáček z Holešova. (FotoAha! – Slávka Červená)

Kdyby se měly někde rozdávat Oscary za šikovnost, bylo by to v těchto dnech na zlínském zámku. Výkvět českých »zlatých ručiček« tu představuje 250 špičkových, rádiem řízených modelů letadel, aut a lodí. 

Jaká jsou ve Zlíně nej? Největším exponátem je větroň s rozpětím křídel sedm metrů. Raritou pak jediný vírník na světě poháněný turbínou. Nejtěžší je akrobatický speciál PITTS o váze 32 kg a pyšní se jím duše výstavy Miroslav Polášek (66) z klubu v v Holešově. „Modelařit jsem začal jako kluk. Tehdy se všechno shánělo. Nebyly součástky ani pořádné motorky,“ vzpomenul. Koníčku zcela propadl od roku 1993. „Umožnilo mně to podnikání. Ony ty »srandy« něco stojí. Začal jsem i létat na větroních a ultralightech. V tomto věku už to ale nepokouším a řídím jen ze země,“ podotkl. Unikátní výstava potrvá do 3. března.

Co je na modelařině nej?

„Krásné je to, že něco vytvoříte, vidíte výsledek. Že je to schopné letu, a taky se to dá řídit. Je to takové splnění si dětských snů,“ řekl Aha! Miroslav Polášek, který má doma 16 modelů.

Kde kdy a za kolik

Zámek ve Zlíně

Denně 9 – 17 hod

Vstupné 140 Kč, snížené 60 Kč, rodinné 300 Kč



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.