Branické divadlo opět skončilo: Nechtějí ho ani za 10 tisíc! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Branické divadlo opět skončilo: Nechtějí ho ani za 10 tisíc!

Branické divadlo.
Branické divadlo. (Googlemaps)

Je snad prokleté. Branické divadlo opět osiřelo. Přestože ho městská část Prahy 4 nabízí za pouhých deset tisíc korun měsíčně, noví nájemci se nehrnou. Posledním ředitelem tu byl Václav Čížkovský (54). „Odcházím smutný, ale ne zlomený,“ říká.

Za jeho vedení tu hrály takové hvězdy, jako Hana Maciuchová (73) či Vilma Cibulková (55). Jedním z posledních vystupujících zde byl Miroslav Donutil (68). Vzkřísil tu svůj pořad Na kus řeči, s nímž v Braníku kdysi začínal. „Vrátil jsem se moc rád. Není nad přímý kontakt s divákem,“ řekl Aha! herec. Uzavření divadla ho nepotěšilo.


Je fakt, že Václav Čížkovský měl problémy se zákonem a dlužil peníze některým umělcům a spolupracovníkům. Ale v roce 2016 vyhrál výběrové řízení a scény se ujal. Navíc zjistil, že opravy ve svěřené budově se nějak nepovedly. Z kanalizace na toaletě pro personál se vylila voda do přilehlého klubu a šířil se zápach. Kvůli plísni musel až na cihlu omlátit omítku na chodbě, na pánských toaletách v patře urezly panty u dveří, takže padly na diváka. Interkomy k dorozumívání nikdy nefungovaly. „Nejhorší bylo, když během představení praskla voda a tekla přes rozvodnou desku. Bál jsem se, že to může někoho zabít,“ svěřil se Čížkovský. „Říkám to proto, aby si dal další případný nájemce pozor,“ dodal bývalý ředitel, který byl k 31. lednu odvolán.

Zpackané rekonstrukce
Divadlo v roce 1925 z vlastních prostředků vybudovali občané Braníka. V roce 1993, tedy téměř po sedmdesáti letech, došlo k rekonstrukci. Divadlo si do své správy vzala společnost Letitie, která jej opravila a začala v něm hrát. Z důvodu nadměrné vlhkosti uvnitř budovy proběhla roku 2013 další rekonstrukce jeho prostor. Ani ta ale nevyřešila všechny problémy.



Přečtěte si
ivoadler
24. 2. 2019 • 18:40

Problémem našeho divadla je, že je divadel příliš. O hercích nemluvě.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.