Podívaná nad Českem: Do oken nakukoval Superměsíc | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Podívaná nad Českem: Do oken nakukoval Superměsíc

Uherské Hradiště - Nad obzorem byl Superměsíc zbarvený dožluta. Jako z komedie Zdeňka Trošky Slunce, seno, jahody.
Uherské Hradiště - Nad obzorem byl Superměsíc zbarvený dožluta. Jako z komedie Zdeňka Trošky Slunce, seno, jahody. (Foto Aha! – Z. Matyáš, pro Aha! – ﷯R. Frýsa, Astro.cz - F. Gaidečka, J. Vybíralová, J. Kapustová)

Tak jasný dlouho nebyl a jen tak nebude. Měsíc v úplňku se během noci na včerejšek přiblížil Zemi na téměř minimální vzdálenost. Česko se ponořilo do podmanivé záře Superměsíce.

Souputník Země během úterní noci odrážel sluneční paprsky mnohem silněji, než je tomu obyčejně. „Měsíc byl v úplňku a zároveň byl na své eliptické dráze k Zemi nejblíže. Na obloze tak měl větší úhlový průměr a o třetinu více svítil,“ řekl Aha! astronom Pavel Suchan. Na stejně fascinující podívanou si budeme muset počkat do roku 2026. Pokud vám mimořádné nebeské divadlo zastínily mraky, podívejte se, jak ho zvěčnili čeští fotografové.

Víte, že

...Měsíc byl včera ve 22 hodin 356 763 kilometrů daleko od Země? Úplně nejblíže naší planetě se může přiblížit na 356 410 km, naopak největší vzdálenost je 405 503 km.

Česká stopa na Měsíci

Posledním mužem, který stanul na Měsíci, byl 11. prosince 1972 Američan Eugene Andrew Cernan (†82). Jeho dědeček z tátovy strany Štefan Čerňan pocházel ze Slovenska, zatímco jeho prarodiče z matčiny strany z Borovan na Písecku a z Nuzic nedaleko Týna nad Vltavou. Astronaut na své kořeny nezapomněl a na svou misi na Měsíc s sebou vzal československou vlajku.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.