Nabijte se energií z dobrot | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nabijte se energií z dobrot

Losos.
Losos. (Shutterstock.com)

Chybí vám energie, jste zimomřiví a často unavení? Může za to pochmurné počasí, chladno a nedostatek sluníčka. Zlodějem energie může být ale i strava. Po jakých potravinách nebudete unavení, a ještě vás zahřejí?

Zamilujte se do červené řepy a sladkých brambor
Zeleniny můžete jíst oproti ovoci větší množství a nemusíte se bát, že přiberete. Ovšem opatrní buďte se sladkými druhy zeleniny. Výborným zdrojem energie jsou sladké brambory (batáty), které kromě sacharidů obsahují vlákninu, mangan a vitamin A. Zvýšení energie a vitaminů zaručuje také konzumace červené řepy. Ta se skvěle hodí do salátů.

Recept pro vás:
Červená řepa s kozím sýrem
Budete potřebovat:
◆ 200 g uvařené červené řepy
◆ 40 g čerstvého kozího sýra
◆ 40 g žitného knäckebrotu (4 ks)
Postup: Řepu vařte v celku cca 45 minut, oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Smíchejte s nadrobeným kozím sýrem a podávejte s knäckebrotem.

Dejte si banán a české jablíčko
Skvělým ovocem, které vám dodá energii, jsou banány. Kromě sacharidů obsahují draslík a vitamin B6. Pomalé, zato trvalé uvolňování energie poskytují jablka. Ta konzumujte celá, tedy i se slupkou, protože právě ta zajistí, aby energii tělo využívalo postupně.

Recept pro vás:
Jablková pomazánka s hermelínem
Budete potřebovat:
◆ 3 větší jablka
◆ 1 hermelín figura
◆ 4 lžíce bílého jogurtu
◆ pepř, citronovou šťávu
Postup: Jablka a hermelín nastrouhejte nahrubo. Vše promíchejte, dochuťte pepřem a citronovou šťávou. Namažte na celozrnné pečivo.

Doplňte bílkoviny kvalitní rybou
Tučné ryby jako losos a tuňák jsou dobrým zdrojem bílkovin, mastných kyselin a vitaminu B, což z nich činí nutričně bohaté potraviny. Dopřejte si alespoň jednou týdně porci lososa nebo tuňáka.

Recept pro vás:
Losos na páře s grilovanou zeleninou
Budete potřebovat:
◆ 100 g lososa
◆ 100 g cukety
◆ 100 g barevné papriky
◆ 50 g lilku
◆ lžičku olivového oleje
◆ stroužek česneku a sůl
◆ citronovou šťávu a snítky rozmarýnu
Postup: Lososa nasolte a vložte do hrnce na napařovací mřížku, kde jej vařte pod pokličkou s trochou vody. Na filet položte snítky rozmarýnu. Cuketu, papriku i lilek nakrájejte, potřete olivovým olejem s protlačeným česnekem a orestujte. Hotového lososa pokapejte citronovou nebo limetkovou šťávou.

Semínka a oříšky proti únavě i zánětům
K efektivnímu nastartování energie mohou posloužit semínka jako například chia, lněná nebo dýňová. Chia semínka nebo lněná obsahují přírodní omega-3 mastné kyseliny, které působí protizánětlivě a proti únavě. Z oříšků jsou vhodné mandle, kešu a vlašské ořechy. Mají vysoký obsah kalorií a zdravých tuků. Proto je nevynechávejte, ale zařazujte střídmě.

Recept pro vás
Chia pudink
Budete potřebovat:
◆ 200 ml rostlinného mléka
◆ 3 lžíce chia semínek
◆ ½ banánu
◆ lžičku medu nebo sirupu z agáve
◆ čerstvé ovoce podle chuti
Postup: Nechte 3 lžíce semínek nabobtnat přes noc. Banán rozmixujte s mlékem. Přidejte semínka. Čerstvé ovoce můžete vmíchat do pudinku nebo jím jen pudink ozdobit.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.