Inhalace jako zbraň na rýmu! Jak na to? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Inhalace jako zbraň na rýmu! Jak na to?

Inhalace.
Inhalace. (archiv)

Bývala to oblíbená metoda. Hrnec s horkou vodou, ručník nebo deštník, odvar z heřmánku, a rýma byla na ústupu.  Teď, v době, kdy nachlazení útočí doslova ze všechn stran, je nejlepší chvíle si na ni rozpomenout. 

Inhalace se používala k léčení zánětlivých onemocnění dýchacích cest, zánětů hrtanu, průdušnic a průdušek, pak ji ale vytlačily jiné metody. Teď se ovšem vrací a s inhalátory (přístroji speciálně pro inhalaci) je bezpečnější a účinnější. Aerosolová terapie umožňuje aplikaci přímo na potřebné místo dýchacího ústrojí. Na rozdíl od celkového podávání léků, které ovlivňují celý organismus, umožňuje inhalace léčebný proces přesně zacílit.

Co inhalovat?
Minerálky – používá se zejména vincentka, která uvolňuje zahlenění. Podobné účinky má i bílinská kyselka. Minerální vody lze použít i do inhalátorů.
Éterické oleje – uvolňují nos i průdušky a mají relaxační účinky, nelze je ale většinou použít do inhalátorů. Mohou také dráždit dýchací cesty malých dětí, případně vyvolat alergie.
Bylinky – pomáhají při nachlazení a lze je inhalovat i preventivně. Některé mají uklidňující účinky, takže podporují spánek. Většinu bylinek můžete kombinovat. Postup: Lžíci sušených bylin spařte půl litrem vroucí vody. Tuto směs nelze dávat do inhalátorů.

Funguje i jako prevence
Pravidelné inhalování slouží jako účinná léčba i prevence celé řady respiračních onemocnění. Používání inhalace při prvních příznacích nachlazení může zmírnit průběh onemocnění a tím sníží i riziko nezbytnosti nasazení antibiotik.

Pravidla inhalace
➤ Inhalujte okolo deseti minut.
➤ V případě nemoci inhalaci opakujte alespoň dvakrát až třikrát denně.
➤ Zejména v zimním období můžete inhalovat preventivně jednou denně.
➤ Inhalovat byste neměli hned po jídle. Mohlo by se vám udělat nevolno.

Kdy není inhalace vhodná?
➤ Při vysokých teplotách.
➤ Pokud máte nemocné srdce, konzultujte inhalování s lékařem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.