Rádce Aha!: 10 kroků, jak si hýčkat vztah | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Rádce Aha!: 10 kroků, jak si hýčkat vztah

Ilustrační foto
Ilustrační foto (iStock)

Blíží se Valentýn – den zamilovaných. Mnoho lidí si řekne, že toto období mají už za sebou. Ale je to škoda. Milovat a být zamilovaný se nemusí vylučovat. Zamilovanost v sobě nese lehkost, romantiku, touhu, pochopení, které se časem vytrácejí.

„O vztah je třeba pečovat a hýčkat ho. Je to jako s květinou. Neznamená, že když ji už máte doma dlouho, že ji nebudete zalévat. Naopak o to větší péči potřebuje, aby byla stále tak krásná,“ říká psycholožka Anna Lukešová, autorka projektu MAMApsychologie. Připravila pro vás rady, jak na to.

10 rad, jak si hýčkat partnera

1. Pohlazení

Kdykoliv projdete kolem svého partnera, můžete ho jen tak letmo pohladit po ramenou. Takový dotyk není třeba komentovat. Je to nejtišší způsob, jak dát partnerovi najevo, že víte, že tu je, že ho nepřehlížíte, že vám je dobře, že tu je, a že je fajn, že jste spolu.

2. Z očí do očí

Minimálně jeden rozhovor denně by měl být z očí do očí. Voláte si, mluvíte na sebe skrz televizi, odpovídáte si a přitom se díváte do mobilů. Vždyť stačí pár vět, pozdrav, přání hezkého dne, jakákoliv informace, která je podaná z očí do očí.

3. Naslouchání

Musíte partnerovi říci ještě to a to a to? A co třeba jednou za týden jen naslouchat a tím projevit zájem. Stačí se zeptat – je něco, co tě trápí, co bys chtěl změnit?

4. Ranní rituál

Není čas a nikdy nebude, pokud si ho neuděláte. Nevadí, že vaše káva zůstane nedopitá, ale podstatné je, že si každé ráno uvaříte společný nápoj či připravíte sklenici vody s citronem. Ten společný začátek vám dá sílu do celého dne.

5. Večerní rituál

Večerní rituál společného vína, čaje, večeře je to, co váš vztah může nejvíce posilovat a dávat mu sílu rozkvétat. Udělejte si rituál, až děti usnou, dejte si víno a povídejte si třeba jen pět minut. Zvyknete si na to a budete to milovat.

6. Rande

Jééé, kde jsou ty časy, kdy jste šli na rande! Přivolejte je zpět. Co takhle každé první pondělí v měsíci si zařídit hlídání a jít na rande? Potkat se v restauraci nebo jít do kina? Jednou za měsíc? Že to nejde? Jde. I kdyby tím randem měla být procházka od vlaku domů.

7. Společný projekt

Dokud se něco plánuje, je to dobré. Tak si vytvořte nějaké plány. Je potřeba vymalovat? Dodělat zahradu? Není potřeba koupit nové matrace?

8. Zájmy

Chodili jste spolu hrát tenis? Nebo do divadla? Za přáteli? Dívali se společně na film? Oživte to. Nebo najděte nový společný zájem, třeba kurz vaření nebo tance.

9. Plány

Dokud nebudete plánovat a mít vytyčený cíl, čas poběží a jak se říká, »skutek utek«. Plánujte dovolené, návštěvy, divadlo, výlety. Vezměte to do svých rukou!

10. Překvapení

Někdo je má rád, jiný ne. Vždyť ale stačí maličkosti. Má ráda čokoládu, jen tak ji dejte jednu do kabelky. Má rád, když o něj pečujete? Stačí mu dát pastu na kartáček.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.